Město Liberec prodá podíly v bytových družstvech přímo družstevníkům

26. červen 2020 16:59

Převod podílů se týká 1200 bytů. Ty byly v minulosti postaveny se státní dotací a radnice se zavázala, že po dvaceti letech od kolaudace převede podíl bezúplatně na družstva. Tehdejší smlouvy ale považuje nyní město za neplatné.

Čtěte také

Liberečtí zastupitelé odsouhlasili, aby město prodalo podíly v bytových družstvech přímo družstevníkům. Ti se tak podle města zřejmě vyhnou placení daně. Podmínky převodu budou známé v září letošního roku. Opozice a část koalice navrhovala více možností, které měly vést k co nejlevnější variantě. U zastupitelů ale neuspěly. Kolik budou lidé za byty platit, zatím není jasné.

Sledovaný případ

Problém s byty se týká jejich převodu z města na družstevníky na základě smluv, které vznikly před 20 lety, při výstavbě domů. Družstva měla po 20 letech získat podíl města v domech, které společně postavili. Nová právní analýza ale tento postup zpochybnila s tím, že původní smlouvy jsou neplatné. Pokud by město teď převod uskutečnilo, mohli by se zastupitelé, kteří ho podpoří, v krajním případě vystavit i trestnímu stíhání. Za převod či prodej třeba za symbolickou korunu by navíc lidé museli zaplatit daň. Někteří lidé by tam museli zaplatit po letech desítky tisíc, přestože měli byty získat bezúplatně. Liberečtí zastupitelé proto 25. června odsouhlasili postup, že město prodá podíly v bytových družstvech přímo jednotlivým družstevníkům, kteří v bytech žijí. S jednotlivými družstvy o tom bude jednat.

Návrh na výměnu pozemků neprošel

Firma Syner Group nabízí městu Liberec 7 000 metrů čtverečních v dolním centru města, u Papírového náměstí. Výměnou za to chce přes 23 000 metrů čtverečných pozemků na okraji Liberce nedaleko sídliště Kunratická a k tomu doplatek 5,5 milionů korun. Syner tam chce stavět nové sídliště. Opozice ale zpochybňuje cenu, k níž dospěli znalci; podle nich je cena za městské pozemky podhodnocená. Náměstek primátora z hnutí Zbyněk Karban z hnutí Ano proto po zhruba dvouhodinové debatě materiál z jednání stáhnul a navrhnul zřídit pracovní skupinu složenou ze zastupitelů, která by se měla zabývat všemi námitkami. K návrhu se zastupitelé chtějí vrátit v září.

autoři: Jana Pšeničková , Tomáš Tesař
Spustit audio

Související