Slučování policejních služeben v Libereckém kraji není definitivní

18. srpen 2022 17:30

Starostové měst a obcí v Libereckém kraji jednali s policejním prezidentem Martinem Vondráškem o kritizovaném slučování policejních služeben. Jak jednání dopadlo, zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje kvůli nedostatku policistů od dubna 2022 administrativně spojilo oddělení v sousedních městech, to ale vyvolalo kritiku starostů, kteří se obávali omezení služeb. Ve čtvrtek 18. srpna s nimi proto o problému přijel jednat policejní prezident Martin Vondrášek.

Jednání po téměř dvouhodinové diskusi skončilo kompromisem. Obě strany se dohodly, že slučování služeben ještě není definitivní. Znovu se ke společnému jednání sejdou v říjnu, aby vyhodnotily, zda se bezpečnostní situace během půl roku skutečně zhoršila, jak se obávají starostové, nebo naopak. Pak se teprve s konečnou platností rozhodne.

S tímto výsledkem jsou starostové Chrastavy, Nového Města pod Smrkem, Frýdlantu a dalších dotčených obcí zatím spokojeni, i když, jak opakovaně zdůraznil třeba starosta Chrastavy a senátor Michael Canov z SLK, věří, že sloučení definitivní nebude.

Starostům vadí především rušení služeben. To se týká jak Chrastavy, která aktuálně spadá pod oddělení v Hrádku nad Nisou, tak Hejnic, které připadly pod Nové Město pod Smrkem. Nejde ale jen o Frýdlantsko; například Hodkovice nad Mohelkou z Liberecka mají společné policejní oddělení s Českým Dubem.

Podle policejního prezidia ale neubude policistů, jak se starostové obávají. Hlavním efektem optimalizace je podle něj to, že pokud ubude jednotlivých služeben, ubude i lidí, kteří mají takzvanou dozorovací činnost, věnují se logistice a podobně, a tím pádem bude víc lidí v terénu.

Systém, který chce policejní prezidium postupně zavádět v dalších krajích, by měl fungovat, velmi zjednodušeně řečeno, jako například krajská záchranka. Lidé v případě ohrožení zavolají linku 158 a operační středisko k nim pošle nejblíže operující policejní hlídku.

Policie k optimalizaci přistoupila kvůli nedostatku policistů

Jen v Libereckém kraji aktuálně chybí 200 policistů. Na Liberecku, pod které spadá Frýdlantský výběžek a tedy značná část hranic s Polskem, je jich například o 65 méně. Ještě v roce 2021 jich do plného stavu chybělo asi 50.

Dokud se ale nezvýší jak prestiž policie, tak jejich platové ohodnocení, situace se podle libereckého hejtmana Martina Půty z SLK těžko může změnit. Nástupní plat policistů je aktuálně 26 tisíc korun.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související