Školáky v Libereckém kraji čeká plošné testování na koronavirus, hasiči už rozvezli antigenní testy

21. listopad 2021 08:19

I školáky v Libereckém kraji čeká v pondělí 22. listopadu plošné testování na koronavirus. Hasiči už rozvezli do základních a středních škol po celém regionu více než 50 tisíc sad antigenních testů. O plošném testování rozhodla vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci v Česku.

Právě školy jsou totiž v Libereckém kraji hlavními ohnisky nákazy koronavirem. Nemoc se šíří mezi dětmi i pedagogy a dalším personálem. Aktuálně je v regionu téměř 300 covid pozitivních lidí ze školního prostředí a desetinásobek je v karanténě. První kolo testování je zítra, druhé za týden opět v pondělí.

Čtěte také

Testovat se bude všude pomocí antigenních testů, a to i na školách v Jablonci nad Nisou, kde na jaře a na začátku školního roku dali přednost přesnějším PCR testům. Znovu je ale v Jablonci používat nebudou, nejsou už totiž dotované státem.

„V tuhle chvíli, vzhledem k tomu nařízení a k tomu, že neexistuje forma proplacení ze strany vládních peněz, tak nejsme schopni samozřejmě ty PCR testy realizovat spolu se Spadií. Zadarmo nám je opravdu neudělá. V tuto chvíli využijeme antigenních testů, které nám budou takzvaně nahrnuty z kraje,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora David Mánek z hnutí ANO.

autoři: Šárka Škapiková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související