Severočeské muzeum v Liberci otevře po více než třech letech. Nově představí i část svého depozitáře

1. květen 2021

Severočeské muzeum v Liberci po více než třech letech znovu otevře v úterý 4. května. Má za sebou rozsáhlou rekonstrukci, kterou kvůli lockdownu zatím představilo jen virtuálně. V jeho zmodernizovaných expozicích čeká návštěvníky mnoho novinek. Například budou mít úplně poprvé možnost nahlédnout do speciálního depozitáře a zjistit, jak muzejníci pracují se sbírkovými předměty.

Takzvaný instalovaný depozitář tvoří čtyři místnosti za sebou, v každé z nich je velká vitrína s vystavenými předměty. „Muzeum nemá dost prostor, aby mohlo vystavit všechno, my vystavujeme zhruba tak pět procent. Tady jsme chtěli ukázat bohatství a šíři muzejních sbírek. Každá ta místnost ukazuje čtyři podsbírky a těch podsbírek máme čtyřicet sedm. Ty by zaplnily několik dalších domů,“ představil expozici deponovaných předmětů ředitel muzea Jiří Křížek.

Čtěte také

Návštěvníci tak v muzeu nově najdou ukázky archeologických nebo etnografických sbírek, přehlídku designu a elektrodesignu, nebo ochutnávku z rozsáhlé sbírky textilu, která má v Severočeském muzeu více než 14 tisíc předmětů.

„Udělali jsme pro začátek takový výběr z období od druhé poloviny devatenáctého století až do současnosti. Nejstarší šaty, které tady máme, jsou šaty ze sedmdesátých let devatenáctého století,“ přiblížila vedoucí odborného oddělení Adéla Pomothy textilní část, kde si hlavně návštěvnice můžou podrobně prohlédnout různé boty, rukavičky, klobouky, nebo šaty na figurínách i věšácích.

Čtěte také

Kromě nových expozic a zmodernizovaných prostor přichází Severočeské muzeum ještě s jednou novinkou. Vstupné tam bude od úterka dobrovolné. „Je to experiment. Máme teď prostě otevřeno volně. I proto, že spousta lidí je teď v nepříjemné ekonomické situaci a má spoustu jiných, materiálních nutností, a třeba návštěva muzea by byla zbytná. Tak to nechceme připustit, jsme tady pro veřejnost,“ uvedl k dobrovolnému vstupnému ředitel Jiří Křížek.

V Severočeském muzeu bude moct být najednou maximálně 300 návštěvníků, kteří budou samozřejmě muset dodržovat rozestupy a mít nasazené roušky.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související