Severočeské muzeum otevře až v prosinci. Lidé tam ale můžou na Den otevřených dveří

21. září 2020 10:30

Nové vestavby, elektroinstalace, sociální zařízení i klimatizace. Historická budova Severočeského muzea v Liberci má zmodernizované interiéry, první výstavy tam ale lidé uvidí až v prosinci. Do stále zavřeného muzea se zatím můžou podívat jen 26. září, kdy se tam koná Den otevřených dveří.

Liberecké muzeum je zavřené od února 2018. Po tu dobu tam probíhala modernizace vnitřních prostor. Interiéry už totiž dlouhodobě nevyhovovaly současným požadavkům muzejníků i návštěvníků.

Moderní vestavby půjdou v budoucnu snadno odstranit

Dosluhovaly elektrické rozvody, scházel bezbariérový přístup, výtah pro návštěvníky i dostatek prostoru pro tisíce exponátů. Rekonstrukce vnitřních prostor za 134 milionů korun měla být původně hotová na konci září, její dokončení se ale o tři měsíce odsouvá.

První výstava ve velkém sále severočeského muzea bude o proměnách Liberce

„Zdržení vzniklo jednak z důvodu koronaviru, kdy se zpozdily dodávky ze zahraničí na některé technologie. Bylo to způsobeno částečně vícepracemi, kdy jsme zjistili některé nálezové situace, které jsme nepředpokládali. Je to prostě stará budova,“ vysvětlil odklad otevření Severočeského muzea jeho ředitel Jiří Křížek.

Vestavby rozšířily výstavní plochy libereckého muzea

„Opravily se podlahy, okna jsou repasována, je tady taky nejmodernější světelná technika, která se vyrábí pro muzea. Totálně se vyměnil mobiliář, aby vyjadřoval, že žijeme v roce 2020. Nešli jsme do nějakého historismu, je to hi-techové, neofunkcionalistické. Jednotná barevná linka, taková neutrální, šedá, aby ty nové prvky nekonkurovaly tomu nádhernému pískovci, kterého je plný ten interiér,“ popsal proměny interiéru ředitel muzea. Všechny nové vestavby, které také výrazně rozšířily výstavní prostory, jdou z původních muzejních místností snadno odstranit. V budoucnu tak umožní úpravu interiérů.

Zmodernizované interiéry s nehotovými expozicemi si můžou návštěvníci prohlédnout 26. září

Skleněné vitríny nainstalovali pracovníci odborné firmy. Exponáty do nich umístí zaměstnanci muzea. Zmodernizované muzeum s ještě nehotovými expozicemi si lidé můžou prohlédnout na Dni otevřených dveří v sobotu 26. září. Otevřeno bude od 10:00 do 17:00, vstup bude zdarma a otevřená bude i věž. Slavnostní otevření Severočeského muzea je pak naplánováno na 5. prosince.

Ve velkém sále Severočeského muzea budou proměnlivé výstavy. Ta první bude o architektuře Liberce

„Na velkém sále budou proměnné výstavy a budeme otvírat výstavou, kterou jsme nazvali Reichenberg kontra Liberec. Střet toho jednoho města, ve kterém žijeme, jeho německé minulosti a české současnosti,“ pozval na jednu z úvodních expozic ředitel muzea Jiří Křížek.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související