Seznamte se – sochy lvů, které budou hlídat vstup do muzea v Liberci

15. leden 2019

Velké vstupní schodiště před budovou Severočeského muzea v Liberci by měly zřejmě ještě letos zdobit dvě velké sochy lvů. Na první z nich pracuje sochař Jaroslav Róna.

Model lva je k vidění ve vestibulu libereckého krajského úřadu

Na velkém pískovcovém podstavci je zatím jen sníh, brzy by na něj mohli usadit sochu lva. „Koncem roku 2018 mělo muzeum výročí 120 let od otevření, tak jsme se rozhodli věnovat mu dárek a spolu se sochařem Jaroslavem Rónou jsme navrhli sousoší lva a lvice, které by doplnilo architekturu budovy,“ popisuje ředitel muzea Jiří Křížek.

Ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek ukazuje podstavec, na kterém bude sedět socha lva

Dva miliony za sochu

„Udělal jsem své vlastní řešení, které spojuje tradici s novým sochařstvím,“ říká sochař Jaroslav Róna, který na sochách lvů pracuje. Problémem ale budou finance. „Peníze byly problém i před sto dvaceti lety,“ tvrdí Křížek a pokračuje: „Prvotní kalkulace je zhruba dva miliony na jednu sochu.“

V Liberci by tak brzy mohlo být k vidění celkem pět Rónových děl. Známé je třeba Dítě z Marsu umístěné na Ještědu nebo Sedící čert před budovou liberecké Oblastní galerie na Masarykově třídě.

FOTO: Opravy Severočeského muzea se prodraží a protáhnou

Ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek v hlavním muzejním výstavním sále. Na zemi leží štěrk, s podlahou bude více práce, než se očekávalo

Rozsáhlá rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci nepokračuje podle plánu. Původně měly opravy za víc než 120 milionů korun skončit na jaře roku 2020. Bude to ale až na podzim.

Kde vzít peníze?

Protože se muzeum rekonstruuje, jeho zřizovatel teď peníze na sochy neposkytne, vysvětluje krajská radní za Starosty pro Liberecký kraj, Květa Vinklátová: „Toho, co muzeum potřebuje, je mnoho. Přestože by se nám záměr mohl líbit, v této chvíli jej považuji za nadstandard.“ Pokud by se muzeu podařilo sehnat alespoň polovinu peněz na sochy, mohl by Liberecký kraj s financováním pomoci, dodává Vinklátová: „Pak bychom se mohli bavit o tom, zda by kraj třeba v rámci dělení hospodářského výsledku příštího roku na tento záměr přispěl.“

Sochař Jaroslav Róna první sochu Liberci zapůjčí

Půjčený lev a vítaní dárci

Sochař Jaroslav Róna první sochu Liberci zapůjčí. „Aby se to celé pohlo, nechám to na své náklady odlít do bronzu a nainstalujeme to tam, aby to všichni Liberečané mohli vidět. Pokud se to bude líbit, třeba se domluvíme na určité formě splátek,“ říká.

Podle ředitele muzea Jiřího Křížka bude kulturní instituce na lvy shánět peníze nejenom od ministerstva kultury. „Chystáme i jeden mezinárodní grant. Ale kdyby se někdo chtěl zvěčnit, protože na soklu dárce uvedeme, má v muzeu dveře doširoka otevřené.“

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.