Liberecké muzeum hledá pamětníky odsunu Němců. Komiksem chce vyprávět poválečné příběhy lidí

17. duben 2019 13:56

Pamětníky, ale i fotografie z doby poválečného odsunu německých obyvatel Liberecka z let 1945 až 1947 hledá liberecké Severočeské muzeum. Cílem je zmapovat konkrétní lidské příběhy a knižní formou je přiblížit dnešním mladým lidem. Na motivy příběhů pamětníků by měla vzniknout dvojjazyčná komiksová kniha vyprávěná z pohledu dítěte.  

Odsun Němců z Liberce

„Hledáme pamětníky odsunu Němců, možná právě i děti, které jsou na snímcích z té doby,“ říká historička Františka Zverková. Z příběhu pamětníků chtějí muzejníci připravit knihu – přesněji řečeno komiks. „Ten formát osloví i lidi, kteří nečtou, mladé lidi. Historie dnes pro některé zřejmě atraktivní, a tak jsme se historii rozhodli vzít a přinést ji čtenáři až pod nos.“

„Máme pocit, že historie je vnímána velmi černobíle. Nechceme hodnotit události či hledat viníky, chceme mladé přivést k tomu, aby sami kriticky přemýšleli nad minulostí, a tím se případně vyvarovali podobných situací v budoucnu.“
Františka Zverková

Komiks by pro Severočeské muzeum mohla zpracovat ilustrátorka, která vystupuje pod uměleckým jménem Toybox. „Její práce se nám moc líbí, ale pokud by to nedopadlo, máme rozjednané ještě dva autory s podobným uměleckým stylem,“ popisuje Zverková.

Cílem muzejníků je setkat se s pamětníky odsunu Němců z Liberecka z let 1945 až 1947 – chtějí si nechat povyprávět a zaznamenat jejich příběhy. Případní zájemci se můžou obracet na Františku Zverkovou.

Poválečný odsun Němců z Liberce. Snímek dění před libereckou radnicí
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související