Se specialistou na techniku: Jak zazimovat zahradní pomocníky

Zahradnická sezóna končí, a to znamená, že by zahradníci měli myslet na posezónní servis strojů, které používali. Jak správně zazimovat zahradní traktůrky, sekačky, nebo motorové pily, se Pavel Kudrna ptal specialisty Radka Novotného.

Čtěte také

Než se dostalo na zazimování zahradní techniky, probrali pánové Pavel Kudrna, sám zkušený zahradník, a Radek Novotný, odborník na zahradní techniku, k čemu a kde se lépe hodí elektrické (tedy ty se šňůrou), benzínové, nebo akumulátorové stoje a nástroje.

Spousta zahradníků nebo kutilů mívala totiž dříve k akumulátorům výhrady, že jsou slabé, že nemají takovou sílu, jako třeba spalovací motor. „Technika postoupila kupředu a motorové stroje jsou úplně nahraditelné akumulátorovými nástroji,“ říká Radek Novotný.

Pokud by si on měl pořídit co nejběžnější zahradní sekačku na zahradu o ploše 500 metrů čtverečních, podle čeho by tedy volil, a jakou? „Na 500 metrů bych šel do ‚aku‘; na 1 000 metrů už budu volit mezi aku a benzínem. A bude záležet na tom, jak je zahrada členitá a jestli se se sekačkou budu pohybovat ve svahu…“ zamýšlí se.

Jaké další výhody má akumulátorová sekačka? Co je nezbytné pro zazimování zahradní techniky obecně? Je potřeba věnovat akumulátorům zvláštní péči? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související