Sčítání lidu: Začala s ním Marie Terezie, další nás čeká letos. Jak bude vypadat?

16. březen 2021 09:38

V České republice se v sobotu 27. března spustí sčítání lidu. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Cílem sčítání je zjistit, kde a kolik lidí žije, jaký je jejich průměrný věk, jak cestují do práce a podobně. Z toho pak mohou těžit kraje, ale i malé úřady při rozhodování, jaká bude v následujících letech potřeba sociálních služeb a zařízení, kde by měla posílit doprava nebo vzniknout nová nemocnice. Informace, které o nás statistici zjistí, by měly především sloužit k plánování.

Sčítání 2021 bude hlavně online

Letos mohou lidé zvolit mezi dvěma způsoby; v první fázi, tedy od soboty 27. března, se bude sčítat elektronicky, pomocí formulářů, které lidé jednoduše vyplní v počítači nebo chytrém telefonu. Příslušné formuláře lidé najdou na stránkách www.scitani.cz.

Bude možné vyplnit i papírový formulář; lidem, vzhledem k epidemické situaci, komisaři pouze venku předají listiny s otázkami a obálkami, které pak vyplněné vhodíme do poštovní schránky. Komisaři, kteří budou obálky roznášet, mají být testovaní a budou mít respirátory.

Historie sčítání lidu

Sčítání je dáno zákonem a koná se každých 10 let. Údaje ze sčítání lidu využívá veřejná správa už od roku 1753, kdy k tomu vyšel patent císařovny Marie Terezie. Od roku 1869 se koná každých 10 let, a to nejen u nás, ale i v dalších evropských zemích. Některé už upustily od klasického sčítání a využívají ke zjištění potřebných údajů například matrik, katastru nemovitostí, finančních úřadů, nebo údajů z úřadů práce a dalších registrů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související