Jak se kvůli změnám klimatu chovat více ekologicky? Liberecký kraj připravil plán

11. březen 2021 12:27

Zastupitelé Libereckého kraje schválili plán, jak reagovat na změny klimatu a s nimi spojené hrozby. Vedení kraje se nechce spoléhat jen na centrální strategie; české, evropské, nebo celosvětové. Jana Švecová zjišťovala podrobnosti.

Čtěte také

Vyšší teploty, sucho, nebo bleskové povodně. To všechno jsou dopady změn klimatu. Jak jim čelit, případně co dělat, abychom mohli předcházet důsledkům nevyhnutelných změn, řeší i vedení Libereckého kraje. Hejtmanství připravilo dokument se souhrnem opatření, kterými by se mělo řídit, aby v budoucnu předcházelo negativním dopadům lidské činnosti na životní prostředí. Od průmyslové výroby, kde lze třeba kamionovou dopravu nahradit ekologičtější železniční přepravou, přes uplatňování nových, šetrnějších technologií, lepší hospodaření v krajině, až po úsporu v budovách, které má kraj ve své správě.

Jako jeden z příkladů se dají uvést například o střední školy, kterých má kraj několik desítek. Při jejich rekonstrukcích se může využít lepších materiálů a technologií, které ušetří energii, nebo mohou využívat takzvanou šedou, tedy užitkovou vodu.

Čtěte také

Podle odborníků je měřítkem dopadu lidské činnosti na životní prostředí uhlíková stopa. Ukazuje, jak se každá činnost, ať už firmy, nebo jednotlivce, promítne v množství uhlíku, který naruší ovzduší a způsobuje jeho nepřirozené oteplení, vysychání krajiny, nebo naopak povodně. Zajímavostí je, že v Liberecký kraj patří mezi první v republice, který plán adaptace na změnu klimatu připravuje, přestože region vyprodukuje o čtvrtinu méně uhlíku, než jiné části země. Podle dokumentu by k dalšímu snížení mohlo pomoct třeba přímé železniční napojení kraje na Prahu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související