Šató ze slivovice

Je čas adventní – čas, kdy bychom měli oddychnout, užívat si tak trochu tajuplných večerů s knížkou, s rodinou, dětmi a přáteli. Představa krásná – ale někdy nereálná. A tak my hospodyňky pečeme cukroví, chystáme dárečky – ale i při této činnosti se dá rozjímat, poslouchat krásnou hudbu a dát si něco dobrého – například vaječný koňak.

Koňak nakonec zužitkujeme i do cukroví. Jak si ho vyrobit, mě naučil děda, ostatně výroba alkoholických nápojů byla vždy v dobách našich babiček záležitostí mužů – kuchařské knihy uváděly, že alkohol do zdravé výživy nepatří a proto „žena a matka, dbalá zdraví své rodiny, za tyto nápoje ani peněz zbytečně nevydává ani nemaří doma čas jejich vlastnoruční výrobou. Z ovoce tedy nedělá ani domácí víno, tím méně silnější lihoviny, na něž potřebuje i cukr a nýbrž je zpracuje na znamenitý lihuprostý a proto velmi zdravý mošt.“ Já dnes přidám jeden opravdu starý recept na šató ze slivovice.

Ingredience:
12 žloutků
vanilkový lusk
1 litr smetany
1 šálek tučné smetany (šlehačka)
cukr dle chuti, slivovice
badyán, hřebíček

Postup:
Žloutky našleháme do pěny. Poté pomalu přidáme smetanu a šlehačku a šleháme. Našlehanou směs vlijeme do hrnce se silným dnem, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se dření, badyán a hřebíček a na mírném plameni zahřejeme do zhoustnutí.

Směs se nesmí vařit. Když směs zhoustne (jak moc záleží na přidání nebo nepřidání cukru), postavíme hrnec do nádoby se studenou vodou a mícháme, než bude směs vlažná. Nakonec přilijeme slivovici (cca 1 litr – 2 litry – opět podle chuti) a promícháme. Směs přecedíme a nalijeme do vypařené láhve a dáme do chladna a temna odležet.