„Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ." Jak vznikala Stezka svobody, se v Lučanech nad Nisou ptala Marcela Augustová

Lučany, Jindřichov a Horní Maxov v Jizerských horách spojuje od letošního května Stezka svobody. Má dvanáct krásně vyvedených zastavení, opatřených citáty o svobodě. Za jejím vznikem stojí parta různorodých lidí. A některé z nich oslovila přímo na Stezce svobody Marcela Augustová v trochu netradičním vydání pořadu Setkání u mikrofonu.

Jedním z hlavních aktérů vzniku Stezky svobody byl Michal Tůma, který stál na začátku celého projektu. „Začali jsme přemýšlet o lípě, a protože Lučany se skládají ze tří částí obce, z Jindřichova, Lučan a Horního Maxova, tak nás napadlo, že bychom mohli ty lípy zasadit tři. A okolo těch lip nás napadlo udělat takovou krásnou kruhovou lavičku. Ta má na sobě trikolorní barvy, protože se to sázelo ke stoletému výročí vzniku republiky,“ přiblížil Michal Tůma.

Následně se skupina nadšenců rozhodla propojit všechny tři lípy stezkou. „Lučany nepropojuje žádná turistická trasa a čas od času jsou tady lidi, kteří se ptají na cestu odsud do Lučan a obráceně. Tak jsme si říkali, že tady uděláme stezku,“ doplnil Tůma. Jde podle něj o velmi pohodlnou trasu pro pěší i pro cyklisty.

Má dvanáct zastavení označených žulovými sloupky se skleněnou krychlí na vrcholu a citátem o svobodě. Marcela Augustová oslovila ještě další čtyři lidi, kteří se na vzniku stezky podíleli. Na její otázky odpovídali Josef Gotvald, Jan Hásek z železnobrodské sklářské školy, Martin Stříbrný z Domova pro zdravotně postižené v Horním Maxově a bývalá reprezentantka v akrobatickém lyžování Nikola Matějcová Sudová.   

autoři: Marcela Augustová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.