Novou Stezku svobody v Jizerských horách značí sloupky se skleněnými krychlemi a citáty

9. květen 2021

Symbolicky na Den osvobození byla v Jizerských horách otevřena nová Stezka svobody, která propojuje dvanáctikilometrovým okruhem tři lípy vysazené v Lučanech nad Nisou, Jindřichově a Horním Maxově.

A právě v Horním Maxově, kde se díky sousedům a chalupářům projekt zrodil, byl také slavnostně dokončen. Nechyběl u toho ani redaktor Českého rozhlasu Liberec Jaroslav Hoření a hnací motor celého dění kolem stezky Michal Tůma.

„Původně jsme plánovali otevřít tu stezku s velkou slávou tady na Maxově, ale protože máme covid, tak jsme se rozhodli rozdělit to do dvou částí. Pro veřejnost byla ta stezka otevřena a bylo na lidech, jak s tím naloží. A pak tady máme takovou soukromou oslavu, rozhodli jsme se to udělat vyloženě jen pro okruh lidí, kteří se podíleli na stezce,“ uvedl Michal Tůma.

A kolik lidí se podle něj na dvanáctikilometrové trase s dvanácti zastaveními, které označují žulové sloupky se skleněnými krychlemi a citáty, podílelo? Podle Michala Tůmy jich mohlo být asi sto padesát. A jak byla s návštěvností nově otevřené stezky spokojená jedna z obyvatelek Maxova Nikola Matějcová, dříve Sudová?

„Úplně nadmíru. Jsem strašně ráda, že se nám podařilo tu akci uskutečnit aspoň v tomto rozsahu, a že ti lidé, kteří se potkávali na té stezce, tak se potkávali s úsměvem a byli nadšení. Má to jen kladné ohlasy, jsem úplně spokojená,“ doplnila bývalá akrobatická lyžařka.

Během oslav otevření stezky vystoupili v Horním Maxově například Alena Vítová, Ondřej Ruml, Superhero Killers a Vladimír Merta Trio. Programem provázela spolupracovnice Českého rozhlasu Liberec Marcela Augustová.

Spustit audio

Související