Šaldovo divadlo se snaží snižovat náklady na inscenace opakovaným využitím kostýmů i kulis

Vedení libereckého Divadla F. X. Šaldy musí šetřit na přípravě nových inscenací. Peněz na ně má stále stejně, zvyšují se ale ceny materiálů, ze kterých v divadelních dílnách scéna pro jednotlivá představení vzniká. Starší kulisy proto občas použijí víckrát.

„Za poslední roky zůstal rozpočet na inscenace zcela stejný. Před pár lety za to pořídili spoustu kostýmů, honosnou scénu. Dneska musí počítat každou korunu, musí hodně recyklovat,“ uvedla mluvčí libereckého divadla Eleonora Kočí. Rozpočet na přípravu inscenací se přitom podle ní pohybuje zhruba v rozmezí 130 až 500 tisíc korun.

„Cena železa, to znamená jeklu, který potřebujeme na scénu, byla v roce 2018 maximálně 39 korun za kilogram, tak teď už je to skoro 60. Překližka, kterou jsme před čtyřmi lety kupovali za 83 korun za metr čtvereční, tak nás teď vyjde na 223 korun za metr čtvereční,“ uvedla několik příkladů zdražování stavebních materiálů Kočí.

Nevyloučila proto možnost, že by Šaldovo divadlo mohlo z finančních důvodů omezit počet nových inscenací. To však vidí až jako poslední možnost. Zatím se třísouborové divadlo snaží snižovat náklady opakovaným využitím kostýmů i kulis, nebo třeba hledáním sponzorů.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související