Premiéra u Šaldů: Marie Antoinetta jako současná dívka v zajetí spotřebního kolotoče

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvádí hru o osudech poslední francouzské královny. Inscenace není historickou rekonstrukcí, kombinuje komedii s tragédií a k divákům promlouvá současným jazykem.

Šaldovo divadlo v Liberci uvede 27. ledna 2023 od 19 hodin v premiéře hru o osudu poslední francouzské královny Marie Antoinetty. Režie představení se ujala Janka Ryšánek Schmiedtová, která několik let vedla soubor ostravského Divadla Petra Bezruče.

Autor hry, americký dramatik David Adjmi líčí Marii Antoinettu jako současnou dívku v zajetí spotřebního kolotoče. Hojnost nabídek, zábavy a požitků ji zaměstnává stejně jako dnešní blahobyt nás, kdy možná zapomínáme, že žijeme na dluh, který se někde hromadí.

Novou inscenaci libereckého divadla doprovází extravagantní scéna i kostýmy. „Velké opulentní kostýmy, které nejsou úplně dobové, ale hrají s tou dobovostí, dohromady se scénografií vytváří takový zvláštní mix historie a současnosti. Zároveň tam vidíte nafukovacího psa, napadne vás, proč taková extravagance? Ale přesně takhle žila Marie Antoinetta,“ popsala režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

V Divadle F. X. Šaldy v Liberci před premiérou hry natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související