S létem začíná i služba vodních záchranářů na jablonecké přehradě. Zatím bez základny, to se má ale změnit

24. červen 2022 11:03

Pro jablonecké vodní záchranáře svitla naděje, že se dočkají vlastní základny u přehrady Mšeno. O její výstavbu usilují už patnáct let, co dohlížejí na bezpečnost lidí na přehradě. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Ivana Bernáthová.

Čtěte také

Už patnáct let slouží každé léto na jablonecké přehradě Mšeno členové Vodní záchranné služby Českého červeného kříže. Jsou to dobrovolníci, kteří zachraňují tonoucí, poskytují zdravotnickou pomoc zraněným rekreantům a také technickou pomoc.

Problém je, že vodní záchranáři stále nemají vlastní základnu a to jim znemožňuje sloužit na přehradě tak, jak je v rámci integrovaného záchranného systému nutné. Teď už se ale, blýská na lepší časy.

Jablonecké vodní záchranáře vede Jakub Motl, který už léta usiluje o tom, aby měli dobrovolníci na přehradě odpovídající zázemí. „Jsme v pronajatých prostorech, vlastníkem je Povodí Labe. Na tom pozemku má spolek Technické sporty Pojizeří postavené 2 boudy, které oficiálně neexistují, je to černá stavba. A jednu tuhle budovu nám na léto pronajímá,“ popisuje současnou situaci.

„Vodní záchranná služba je oficiálně součástí integrovaného záchranného systému, my spadáme pod Hasičský záchranný sbor, resp. pod jeho generální ředitelství. Máme smlouvu o spolupráci, která stanoví, že by potřebovali, aby na vodních plochách služba byla 24 hodin denně, po dobu léta. A my tuto část smlouvy neplníme, protože ta aktuální bouda to neumožňuje. Spát se tam nedá, není tam tekoucí voda, není tam elektřina, je to v podstatě loděnice, kde jsou uložené laminátové lodě,“ pokračuje.

Jak by základna vodních záchranářů měla vypadat a co všechno tam má být? V jaké fázi je jednání o pozemku? Dostali záchranáři peníze na výstavbu, a od koho? Koho můžou záchranáři požádat o další peníze? Poslechněte si reportáž.

Redaktorka Ivana Bernáthová položila poslední otázku hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi z SLK: „Liberecký kraj mimo jiné zřizuje i krizový fond, ze kterého se podporují právě aktivity, které podporují fungování Integrovaného záchranného systému. Takhle jsme v minulosti podpořili například vybavení pro hejnické psovody, kteří působí u místních dobrovolných hasičů, a takhle podporujeme třeba i Horskou službu České republiky v jejích aktivitách na území Libereckého kraje,“ vysvětlil hejtman.

V roce 2022 začínají vodní záchranáři na jablonecké přehradě sloužit od soboty 25. června Najdete je na poloostrově Tajvan a pokud budete na přehradě jejich pomoc potřebovat, stačí vytočit tísňovou linku 112.

Spustit audio

Související