S jarem se vrací klíšťata a riziko nákazy. Jak poznat infikované klíště a kdy navštívit lékaře

7. duben 2022 15:05

Očkování proti klíšťové encefalitidě hradí stát od letoška i lidem od 50 let, doporučují to i krajští hygienici. Kdy a jak se proti ní očkovat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

I když teploty na začátku dubna nejsou zatím nijak vysoké, hygienici varují před výskytem klíšťat a nabádají k očkování.

Klíšťata roznášejí dvě nebezpečné nemoci; lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Proti borelióze zatím jako jediná obrana platí prevence, proti encefalitidě se lidé mohou nechat očkovat, a to v průběhu celého roku. Na jaře, před začátkem sezóny, je to nejúčinnější.

„Očkovat se proti klíšťové encefalitidě se může v průběhu celého roku, i když ideální je naočkovat se v chladných obdobích, abychom do sezóny vstupovali už s vytvořenými protilátkami,“ popsala epidemioložka Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci. U klíšťové encefalitidy platí pravidlo „čím starší člověk, tím horší průběh“. Očkovat proti encefalitidě by se tedy měli hlavně starší lidé. Zdravotní pojišťovny ho od roku 2022 plně hradí lidem od 50 let.

Aktivita klíšťat

Klíšťata jsou podle odborníků aktivní už při 6 stupních nad nulou a jejich výskyt hrozí nejen v lese, ale i při práci na zahradě. S oteplováním podnebí se mění také ohniska. Zatímco dřív varovali hygienici před klíšťaty hlavně ve středních a jižních Čechách, teď se můžeme setkat s jejich zvýšeným výskytem i na severu republiky. Jedno z ohnisek je v poslední době například na Českolipsku nebo na Děčínsku.

Jak poznat, že klíště bylo infikované, a kdy navštívit lékaře

Po vytažení klíštěte vždy zůstane malá ranka, to ještě není důvod běžet hned k lékaři. To by lidé měli udělat nejdříve po 14 dnech, a to ve dvou případech; pokud se objeví příznaky podobné chřipce, nebo pokud se kdekoliv na těle objeví skvrna velká zhruba jako mince.

Dvoutýdenní odstup je důležitý, protože nemoc se diagnostikuje na základě protilátek, které vznikají až po určité době a bezprostředně po odstranění infikovaného klíštěte se nedají zjistit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související