S hejtmanem Martinem Půtou: Pomoc uprchlíkům v Libereckém kraji

Kraje odevzdaly vládě aktuální požadavky pro vyrovnání se s uprchlickou krizí. Co všechno požadavky obsahovaly, kolik je v těchto dnech v Libereckém kraji ukrajinských uprchlíků, kde jsou ubytováni, jak je kraj připraven na zdravotní rizika migrace a jaká je komunikace uprchlíků s úřady a institucemi? Poslechněte si rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou z SLK.

Rozhovor s hejtmanem Martinem Půtou byl natočen v úterý 15. března, ještě před jednáním s vládou České republiky.

Ve středu 16. března se pak vláda s hejtmany dohodla na výši příspěvku na ubytování pro ukrajinské uprchlíky. V případě tělocvičen a podobných zařízení stát zaplatí 200 korun na osobu na den, a to bez ohledu na to, jestli jde o dítě nebo dospělého. Stejnou částku bude stát hradit i v případě bydlení na internátech nebo v prázdných domovech pro seniory. O 50 korun víc pak poskytne na ubytování v penzionech. Po jednání to řekl předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS.

***

Podle slov Martina Půty se kraje v požadavcích, které předložily vládě ve středu 16. března, shodly v tom, že potřebují po vládě především to, aby vytvořila jasný systém podpory ubytování pro uprchlíky. „To je teď ta první fáze, kdy se musíme o příchozí z Ukrajiny postarat, dát jim nějaké rozumné ubytování, ideálně na co nejvíce místech v České republice tak, aby nám nevznikala místa, kde ta koncentrace (uprchlíků) bude způsobovat problémy.

A já věřím tomu, že ty návrhy (ve středu) vláda s námi projedná a potom je schválí. Protože ubytovatelé, penziony, hotely, ale také lidé, kteří se starají o ukrajinské uprchlíky v domácnostech, čekají od vlády, že ta pravidla budou konečně známa. A že budou vědět, s jakým příspěvkem na ubytování budou moct počítat,“ řekl liberecký hejtman.

Jaké jsou navrhované kategorie ubytovávání ukrajinských uprchlíků? Co dalšího požadavky hejtmanů obsahovaly? O kolik uprchlíků se bude starat Liberecký kraj a odkud bude podpora financována? Jak kraj plánuje zajistit dětem uprchlíků vzdělávání? Jaká je situace v partnerské oblasti Vinnyce? A jaký tip pomoci je podle Martina Půty nejvhodnější? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související