Rýma, svědění očí, kašel, bolest hlavy, dušnost i ekzémy. Letošní pylová sezóna začala dřív

7. březen 2023 10:30

V Libereckém kraji začala letošní pylová sezóna už na přelomu února a března. Může za to mírnější zima. Nadprůměrné lednové teploty způsobily, že začínají kvést některé stromy a ve vzduchu se tak objevují pylové částice. Nejvíc by si alergici měli dávat pozor na kvetoucí lísky a olše.

Čtěte také

Rýma, pálení a svědění očí, kašel, případně bolest hlavy, dušnost nebo ekzémy. To jsou podle hygieniků příznaky počínající alergie na pyly. Nejrizikovější jsou na začátku března alergeny lísky, olše, břízy, nebo dubu.

Koncentrace pylu různě kolísá kvůli proměnlivému a větrnému počasí. Odborníci upozorňují, že v nadcházejícím jarním období mohou být pyly nebezpečné také v kombinaci s dlouhodobým vysedáváním u obrazovky počítače. Oči jsou pak unavenější a tím pádem i náchylnější k pylům.

Protože alergiků v populaci neustále přibývá, požádali jsme o aktuální informace ředitelku Krajské hygienické stanice v Liberci Janu Loosovou.

Na co si mají alergici dát v nejbližších týdnech největší pozor? Je nějaký typický pyl pro Liberecký kraj, který se například v nížinách nevyskytuje? A čím je způsobený nárůst počtu alergiků? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související