Rušení pošt, důchodová reforma, financování nemocnic a výborný chléb. Střípky z prezidentské návštěvy Libereckého kraje

27. duben 2023 08:10

Prezident Petr Pavel ve středu 26. dubna navštívil Liberecký kraj. Jeho návštěvu sledovala i redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Prezident České republiky Petr Pavel v Libereckém kraji navštívil Frýdlantský výběžek, kde mimo jiné řekl, že je nutné, aby se vláda víc snažila slabým regionům pomáhat, jinak tam problémy ještě víc narostou.

Konkrétně slíbil pomoc Novému Městu pod Smrkem, kde by po zbourané Textilaně měly vyrůst apartmány, hotel, sportovní centrum, byty a podobně, ale změnu územního plánu údajně brzdí stavební úřad ve Frýdlantě.

Prezident proto oslovil starostu Frýdlantu Dana Ramzera z ODS, aby situaci prověřil, a pokud projektu nic faktického nebrání, aby úřad sám od sebe věci neblokoval, pokud jsou ku prospěchu regionu.

Starostové z Frýdlantska si také prezidentovi stěžovali na špatnou komunikaci s vládou. Petr Pavel zkritizoval postup vlády při rušení pošt a finančních úřadů, kdy se s obcemi vůbec nebavila. 2. května se proto sejde se členy vlády a zástupci svazu měst a obcí.

Podle něj nemůže vláda rušit kamenné úřady, když například zrovna Frýdlantsko je příkladem toho, že digitalizace není na takové úrovni, jak vláda prezentuje. „Řada obcí a části některých regionů jsou dodnes bez řádného připojení k internetu. Pokud vláda po někom chce, aby fungoval po internetu, tak by k tomu měla vytvořit alespoň základní podmínky. A to některé obce dosud nemají,“ řekl prezident.

Petr Pavel také navštívil Krajskou nemocnici Liberec. Poklepal na základní kámen Centra urgentní medicíny a slíbil pomoc při změně financování nemocnic.

„Strašně bych si přál, aby jedno z témat, které může pan prezident zmiňovat, bylo právě toto. Úhradová vyhláška neobsahuje ani korunu na stavební obnovu zdravotnických zařízení. Vše musí zařídit kraje. A tam, kde je univerzitní nemocnice, tam to zařídí stát, to je nespravedlivé,“ uvedl ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Prezident Petr Pavel na besedě s občany Liberce v Kulturním centru Lidové sady s moderátorkou Lucií Fürstovou

Prezident Pavel se na závěr své návštěvy setkal s veřejností při besedě v kulturním centru Lidové sady v Liberci. Sál centra byl zcela zaplněn, lidé postávali i venku a téměř každý se chtěl s prezidentem fotit, získat autogram. Lidé se ptali na prezidentův postoj k důchodové reformě, jestli Česku nehrozí bankrot, jestli se neobnoví povinná vojenská služba a podobně. 

Petr Pavel řekl, že důchodová reforma je nutná, ale že vláda nemá nic, na čem by šlo stavět, a že se začínáme blížit k dluhové pasti. Bankrot zatím podle něj nehrozí, stejně jako povinná vojna.

Dotazy byly i na jeho koníčky nebo co měl při návštěvě Libereckého kraje k obědu. Nebylo to nic opulentního, prezident prozradil, že si stihl dát jen pár koleček salámu a suchý, ale prý výborný chleba.

Spustit audio

Související