Město Liberec má vybrat pobočku České pošty, která skončí místo té ve Vratislavicích nad Nisou

18. duben 2023 12:09

Do konce dubna má město Liberec vybrat jednu pobočku České pošty, která se zruší místo pošty ve Vratislavicích nad Nisou. Ta měla původně skončit také, ale ze seznamu rušených poboček ji nakonec sama Česká pošta vymazala.

Čtěte také

Původně měla Česká pošta na seznamu rušených poboček i Vratislavice nad Nisou. Později ale sama Česká pošta uvedla, že to byl omyl, protože Vratislavice jsou samostatným městským obvodem. Pošta tam proto zůstane. Město Liberec má teď vybrat, kterou pobočku má pošta ve městě zrušit místo té vratislavické.

Česká pošta trvá na tom, že poboček se musí ve městě zrušit šest, jak bylo původně zamýšleno; tedy rovná polovina. I když Vratislavice nad Nisou ze seznamu vypadly, neznamená to, že se tím počet rušených poboček v Liberci sníží.

Česká pošta navrhuje zavřít konkrétně pobočky Na Vápence, ve Vesci, v nákupním centru Luna, na Františkově, v Machníně a náhradou za Vratislavice nově poštu v nákupním centru Globus.

Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka z SLK je radnice v těžké situaci. Zdůrazňuje přitom, že od České pošty nemá žádná relevantní data, ze kterých by bylo jasné, která pobočka je ve městě nejméně vytížená, vykazuje největší ztrátu, a podobně.

Město si o podklady zažádalo, ale dosud je od České pošty nezískalo. Primátor Zámečník také tvrdí, že stávající seznam rušených poboček by připravil o poštu téměř polovinu města za železniční tratí směrem od vlakového nádraží přes Františkov do Hanychova, Ostašova, a podobně.

Radnice má dát své stanovisko České poště do konce dubna. Město se snaží, aby rozložení pošt bylo alespoň trochu spravedlivé, co se dostupnosti týká. Berou se v úvahu docházkové vzdálenosti, trasy městské hromadné dopravy, možnosti parkování a další. Jednoznačný závěr zatím není.

Pošty v Liberci suplují i služby pro okolní obce, kde vlastní poštu nemají, jako jsou například Šimonovice. Podle primátora Zámečníka je také možné, že se ani rada města neshodne na tom, kterou pobočku doporučí místo Vratislavic zrušit, protože názory radních jsou různé.

Spustit audio

Související