Místo záchranářů stěhováci. Horská služba Jizerských hor má dočasnou centrálu na Severáku

Horská služba Jizerských hor má novou hlavní stanici. Dispečink pro celý kraj záchranáři přestěhovali z Bedřichova výš do hor - na Severák. Bedřichovská chalupa je stará asi čtyřicet let a potřebuje nutně rekonstrukci.

Stěhování z Bedřichova na Severák

Místo uniforem montérky, místo vysílaček šroubováky, místo zimních rukavic pracovní. Horští záchranáři celý týden z hlavní bedřichovské stanice vynášeli nábytek, odváželi techniku i zdravotnický materiál. Desítky let stará chalupa je teď připravená na rekonstrukci, která je podle náčelníka jizerskohorských záchranářů nevyhnutelná.

Chalupa v Bedřichově je stará 40 let, potřebuje nutně rekonstrukci

„Ten barák je velice náročné vytopit. Veškeré technologie jako odpady, kanalizace, voda jsou asi čtyřicet let staré. Nevyhovuje nám ani dispozičně, ale prioritou je to zateplení,“ přiblížil náčelník René Mašín.

Provizorná dispečink Horské služby Jizerské hory bude nově na Severáku

Dočasná centrála je nově o pět kilometrů dál a výš v horách, pod sjezdovkami na Severáku. Tamní stanice zatím vždy sloužila jen jako zimní. Letos to bude naopak.

„Po dobu plánované rekonstrukce Bedřichova jsme se přesunuli sem na Severák, kde máme zřízený provizorní dispečink. Přestěhovali jsme sem všechno, co jsme měli na Bedřichově, co potřebujeme, včetně, počítačů, vysílaček, telefonního spojení i veškerou techniku, kterou potřebujeme na letní zásahy. Nemělo by nás tedy nic překvapit,“ popsal nové stanoviště, které má Horské službě Jizerské hory sloužit následujícího půl roku, záchranář Zdeněk Müller.

Horská služba Jizerských hor bude mít hlavní dispečink dočasně na Severáku

I tam ale museli zajistit vytápění, tedy naštípat dřevo do kamen. Podle předpovědi má totiž v horách na přelomu a dubna mrznout.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související