Rouška: Jak její nošení ovlivňuje naši pleť?

Stala se nezbytnou součástí našeho šatníku. To, že je důležité ji nosit, chápeme všichni. Na druhou stranu ale nošení roušky působí sem tam i potíže. Kromě dýchání pod ní může trpět i naše pleť. Jak ji chránit, na to jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Kateřiny Radoušové.

Co se s pletí pod rouškou děje?

Celé tělo je zvyklé být zakryté, ale pleť na to zvyklá není, říká dermatoložka. Pokožka v oblasti obličeje je velmi citlivá, jak na zevní faktory, tak také na omezení a rouška určitým omezením je. Pod rouškou je omezená cirkulace vzduchu, je tam větší vlhkost i větší teplota; a pak samozřejmě není hygienická oblast úst nebo nosu, protože tam se vyskytuje celá řada bakterií a kvasinek, které máme běžně na kůži. Tohle všechno působí na pleť zejména okolí nosu a úst, což je často viditelné ve formě různých kožních projevů, které se snažíme řešit.

Jak o pleť pečovat?

Paní doktorka Radoušová doporučuje hygienu pleti nechat tak, jak jste zvyklí. To znamená, určitě ošetřovat ji vodou, a pokud jste zvyklí, hlavně ženy, používat například micelární vody, nebo preparáty na ošetření pleti, tak to dělejte dál. Co se týče například make-upu a různých krycích krémů, ty dermatologové doporučují spíše omezit, protože zhoršují dýchání pleti pod rouškou. Ve zvýšené vlhkosti a teplotě mohou také podněcovat i případné infekční projevy. Ty se projevují například zhoršováním vyrážek kolem nosu a úst ve formě různých pupínků, mohou se také zhoršovat projevy akné. U mastnější pleti vlhkost zvyšuje mastnotu a u suché suchost. Jsou to ve skutečnosti dva extrémy; někdo může mít zhoršení aknózních projevů a někdo zhoršení ekzému v obličeji.

autor: Pavel Kudrna
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.