Rekonstrukce pokračuje: Z Liebiegova paláce bude komunitní centrum pro lidi každého věku

23. listopad 2021

Bývalé sídlo liberecké oblastní galerie obsadili dělníci a restaurátoři. Z památkově chráněné budovy v centru krajského města by se po dokončení oprav mělo stát nové komunitní centrum pro zájemce všech věkových kategorií. Na prohlídce rekonstruovaného Liebiegova paláce byl redaktor Tomáš Mařas.

Na podzim 2022 by měla být hotová přestavba libereckého Liebiegova paláce na nové komunitní centrum. Rekonstrukce bývalého sídla oblastní galerie bude dohromady stát více než 260 milionů korun. Centrum má po dokončení sloužit všem, od dětí školního věku až po seniory.

„(Budou tu) Sociální služby, které jsou registrované podle zákona 108 o sociálních službách, a pak máme povinnost tady poskytovat volnočasové, vzdělávací a environmentální aktivity. Některé z toho umíme naplnit vlastními silami, některé pilíře nám pomohou naplnit některé jiné organizace, které tady s námi budou sídlit,“ upřesnil ředitel Komunitního střediska Kontakt Michael Dufek.

Jak to teď v libereckém Liebiegově paláci vypadá? Co všechno už je hotové a co je ještě potřeba? Jaké služby bude centrum nabízet? Pro kolik lidí bude sloužit? A co rekonstrukci historické budovy komplikuje? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.