Opravy Liebiegova paláce v centru Liberce pokračují. Na růžovobílou zapomeňte, vrátí se mu původní barva

20. květen 2021

Věděli jste Liebiegův palác v centru Liberce, kde dříve sídlila Oblastní galerie, nebyl v minulosti růžovobílý? Původní barvu fasády odkryli řemeslníci, kteří téměř 140 let starou budovu proměňují na moderní Centrum aktivního života. V jakém stadiu stavební práce jsou, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Ještě rok potrvá, než z Liebiegova paláce v centru Liberce odejdou řemeslníci. Ti už od září 2020 pracují na tom, aby se z budovy, ve které dříve sídlila Oblastní galerie, stalo Centrum aktivního života. Rekonstrukce, na kterou přispěje i Evropská unie, ale potrvá déle, než bylo původně v plánu, a také se prodraží.

Práce jsou zatím hotové z jedné třetiny, podle řemeslníků opravu ztěžuje hlavně horší stav dřevěných částí budovy. Jde především o trámy, které byly napadené dřevomorkou. Jejímu šíření napomohlo to, že budova byla po odchodu galerie v roce 2014 prázdná a drželo se v ní vlhko. Každý trám tak musí nejdříve zkontrolovat mykolog, který určí stupeň poškození, po něm pak přijde ještě statik, který rozhodne, zda konstrukce zůstane nebo musí pryč. Řemeslníci tedy rozkryli všechny podlahy, stropy, část ošetřili a nechali na místě, část vyměnili.

Proměna čeká budovu i zvenčí

Palác bude mít i novou fasádu, v původních barvách

Palác dostane novou střechu a také fasádu. Při jejím očišťování se zjistilo, že růžovobílá barva, kterou si pamatuje většina obyvatel Liberce, není původní. Tou byla šedá až zelenkavá. A původní barevnost se na fasádu také vrátí; to, co z ní bude vystupovat, bude olivově zelené, to, co bude utopené, pak světle až tmavě šedé, podle toho, jak rozhodnou památkáři.

Nálezy při rekonstrukci

Záznamy stavitelů na zdech paláce

Při opravě Liebiegova paláce se podařilo najít zapomenutou studnu v místě bývalé konírny, která je hluboká asi patnáct metrů a voda v ní sahá do výšky pěti metrů. Řemeslníci ji opraví a poté se bude využívat k zalévání zahrady. „Máme ještě papírový kbelík z druhé světové války na hašení požáru při náletu. Jsou tu také nálezy kachlů z původních kamen, původní šablony břidlicové krytiny. Jsou to spíš fragmenty řemeslných věcí. Že by se našel dokument, to ne. Našly se jen nápisy, když se škrabaly sondy na malbách stěn,“ popsal další nálezy Jan Lajksner, technický specialista libereckého magistrátu.

V budově nově vznikne velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a také zahradnický klub. Lidé budou moct využít i kavárnu, ve kterou se změní dosud nepřístupná oranžerie, a zahradní terasu.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související