Radnice v Turnově neuspěla při jednání o zachování rušené pobočky pošty u nádraží

17. duben 2023 16:00

Město Turnov se zatím nedohodlo s Českou Poštou na úpravě plánů na rušení jedné ze dvou tamních poštovních poboček. O situaci v pondělí 17. dubna 2023 jednalo vedení města s oblastním manažerem státního podniku.

Čtěte také

Nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke pro Český rozhlas uvedl, že se město s poštou snažilo dohodnout o zavedení spolupráce po vzoru Pošt Partner, které se v posledních letech objevují v menších obcích. To znamená, že by radnice nějakým způsobem přispívala na provoz.

Zatím to ale není možné, protože Česká Pošta si chce nejdřív vyhodnotit výsledky nadcházející restrukturalizace. Platí tedy, že v Turnově nedávno vybudovanou bezbariérovou pobočku u dopravního terminálu a poštovního depa zruší a ve městě zůstane jediná, v historické budově v centru města, která bezbariérová není.

To, že se ruší moderní, bezbariérové pobočky na úkor těch starších, není v Libereckém kraji ojedinělý scénář. Například v České Lípě, kromě dvou dalších, zruší také poštu u nedávno vybudovaného depa v České ulici. Nechají si přitom pobočku na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka, kde je v pracovní dny často velký problém zaparkovat. To je ostatně případ také zmiňované turnovské pošty.

V České Lípě dá k přepážkám alespoň dojet výtahem. I tamní radnice poště nabízela nějakou formu participace, ale ani v České Lípě to ze strany pošty v tuhle chvíli není na pořadu dne.

V Liberci už přitom Česká pošta přehodnotila své plány a avizovala, že neuzavře poštu ve Vratislavicích. Městský obvod má totiž asi deset tisíc obyvatel, což skoro dosahuje počtu lidí v Turnově. Navíc jsou Vratislavice od centra Liberce poměrně vzdálené.

Pošta ale dala magistrátu za úkol navrhnout, kterou ze šesti zbývajících libereckých poštoven zrušit místo té vratislavické.

V Libereckém kraji plánuje Česká pošta zrušit celkem třináct poboček. Šest v Liberci, tři v České Lípě, dvě v Jablonci a po jedné v Rokytnici nad Jizerou a v Turnově. Celkem jich z mapy Česka zmizí tři sta ze stávajících tří tisíc dvou set.

Spustit audio

Související