Ptáci se probouzejí, začíná svítat. Přírodní památník v Příchovicích připomíná zločiny komunismu

27. červen 2024

Dr. Miladu Horákovou ve vykonstruovaném procesu jako jedinou ženu odsoudil komunistický režim za údajné spiknutí proti republice. Její památku 27. června uctívají lidé na mnoha místech v České republice.

Jedním z nich je lesoparku u rozhledny Maják v Příchovicích na Jablonecku, kde od roku 2019 stojí i kamenný památník. Každoročně tam také instalují výstavu, která Miladu Horákovou připomíná.

Autorem vzpomínkového okruhu je kořenovský zastupitel Vlastimil Plecháč. Nejsou tam jen fotografie, ale i záznamy, kde se popisují události kolem procesů. V expozici je také stránka s fotografií Milady Horákové z vězení, ze samotného procesu.

„Je tady napsáno, že během procesu byly do soudní síně přinášeny koše s tisíci rezolucemi lidí žádajících pro obviněné nejpřísnější tresty. To je pro mě něco strašného, že společnost byla tím režimem tak zmanipulovaná,“ zdůrazňuje jedno ze zastavení okruhu. „Omilostnění přitom žádala spousta lidí, i řada světových osobností Einstein, Churchill, Jean-Paul Sartre,“ připomíná.

Ani přímluvy a žádosti těchto světově významných osobností nepohnuly tehdejším prezidentem Klementem Gottwaldem ukončit vykonstruované procesy řízené Kremlem. Demokraticky smýšlející doktorka Milada Horáková byla odsouzena, a oběšena 27. června 1950 v časných ranních hodinách.

„Teď nedávno jsem vařil pivo, vstával jsem ve 4 hodiny ráno a začali zpívat ptáci. Když jsem šel do pivovaru, vzpomněl jsem si na ty úplně poslední řádky z dopisu Milady Horákové, ‚Ptáci se probouzejí, začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou…‘,“ říká Vlastimil Plecháč.

Stejná slova jsou také na železné desce s reliéfem Milady Horákové na obrovském několikatunovém kvádru, který památku Milady Horákové připomíná a s ní i významné memento našich dějin.

V den výročí její smrti se na místě zapalují svíčky. „Jsou tu také kamínky, kterými jsme, když jsme sem dávali tu skálu, upevňovali ten velký kámen. Tím jsme symbolicky upevňovali svobodu a demokracii v naší zemi. Kdyby to nevydržela skála, kamínky jsou takové ruce nás všech v zemi, které svobodu musí podržet,“ dodává autor přírodního památníku zločinů komunismu v Příchovicích Vlastimil Plecháč.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související