Psychiku pacientů v liberecké nemocnici pomáhají zlepšit leonbergeři Elvis a Wiki už šestým rokem. Elvis už je sám v seniorském věku

Jak se prodlužuje lidský věk, protahuje se i doba odchodu do důchodu. Platí to nejen pro lidi, ale i pro pracovní psy. Příkladem je jedenáctiletý leonberger Elvis, který spolu s fenkou Wiki působí jako pomocník canisterapeutky Petry Konečné v Krajské nemocnici v Liberci.

Jejich příchod na oddělení následné péče vyvolá vždy velké pozdvižení. Mohutní psi jsou oblíbení u pacientů i zdravotnického personálu, mnozí je hladí a fotí se s nimi. Podle Petry Konečné se to děje téměř pokaždé, když na oddělení s nejstaršími pacienty přijdou.

Leonbergeři jsou u pacientů Oddělení následné péče v liberecké nemocnici velmi oblíbení, pomáhají jim hlavně po psychické stránce

Senior už je i leonberger Elvis, kterému bude brzy 11 let, což se dá podle jeho paní přepočítat na téměř 100 lidských. Jako terapeutický pes pomáhá v liberecké nemocnici už 6 let. „Jsem hrozně ráda, že je ještě vitální, i když hůř dýchá, ale hrozně ho baví ta práce a opravdu jednou za týden musí do práce. Je to takový workoholik,“ prozradila Petra Konečná.

„Za mě je to velký přínos, pacienti se na to moc těší a přináší jim to velkou radost, protože tady leží dlouhou dobu a každá taková pomoc je pro ně velmi povznášející,“ pochválila si psí pomocníky staniční sestra Dana Smetanová.

„Terapie je na našem oddělení velmi důležitá a vítaná součást léčby a podpory jak pro pacienty, tak pro zdravotnický personál. Pacienti lépe snášejí svoje chronické obtíže a i pro personál je to dobré. Pejsci velmi dobře cítí, kdo z nás je zrovna ve stresu, kdo potřebuje opečovat,“ doplnila lékařka Marie Baxová.

„Mám čtyři oddělení psychiatrie a vlastně celé ty roky ještě chodíme na spinální jednotku, ale zároveň tam, kde nás jako někdo volá. Takže někdy jsou mimořádné situace a chodíme na ARO, chirurgické JIP, rehabilitaci a opravdu tam, kde zrovna jako je zapotřebí,“ přiblížila canisterapeutka Krajské nemocnice v Liberci Petra Konečná s tím, že psi jsou důležití hlavně pro psychiku pacientů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související