První vlna. Doba „po koroně“. Druhá vlna. Jak se žije kavárníkům a restauratérům?
Restaurace, kavárny a bistra v Libereckém kraji se dál potýkají s poklesem tržeb v souvislosti s koronavirem. Už podruhé v letošním roce jsou podniky odkázané pouze na prodej z okénka. Kvůli vládním nařízením nemohou fungovat jinak. Řada podniků rozšiřuje služby, například o rozvoz jídel až domů.
Čtěte také
„Tohle můžeme vydržet zhruba měsíc, co bude dál, to nevíme.“ Takhle komentovali na jaře 2020 při první vlně epidemie situaci provozovatelé několika podniků v Libereckém kraji. Ze dne na den jim klesly tržby téměř na minimum a báli se, že nepřežijí. Na podzim, přišla druhá vlna a oni se znovu potýkají s důsledky nouzového stavu. Jak dlouho ještě může restaurace, kavárna a pražírna kávy v takové situaci fungovat?
Naše redaktorka navštívila liberecký podnik Nordbeans, kde se setkala s manažerem pražírny Radkem Kolombem. Celé tohle období je podle něj zvláštní: „Je to prostor pro zlepšení, kdyby to vydrželo měsíc, tak doženeme resty, ale pomalu už nám docházejí nápady, co dělat dál a začíná to být smutné,“ říká.
Čtěte také
Káva z pražírny putuje do firem kaváren i do domovských podniků; kavárny Sweet city a bistra DOK. Právě tady v DOKu se změnil provoz ze dne na den. Už si tam neposedíte u stolečku, ale všechno, co se tu doposud podávalo, si můžete sami odnést nebo objednat domů. „Změnili jsme menu, děláme hotová jídla, rozšířili jsme nabídku pekařských výrobků, a postavili jsme e-shop s vlastním rozvozem,“ vysvětluje manažer firmy Martin Kozel. Změnila se nejen nabídka, ale také režim zaměstnanců. Například, kdo dříve připravoval kávu, je dnes řidičem. „ Barista rozváží zásilky, druhý myje černé nádobí…,“ usmívá se Martin. Okénko a rozvoz se pochopitelně nemůže ekonomicky vyrovnat původním tržbám. „Bojujeme aspoň za to, vydělat si na náklady, zaplatit výplaty, nerozloučit se s nikým,“ dodává Martin Kozel.
Pokles tržeb, méně uvařených obědů i večeří, méně zákazníků, tak to letos už podruhé vypadá také v bistru Puku v Turnově, které provozuje Josel Šámal. „Nevidíme světlo na konci tunelu; na jaře před námi byla silná letní sezóna, teď nevíme, jak dlouho takhle budeme fungovat,“ popisuje současnou situaci. Také Josef Šámal teď funguje nejen jako kuchař, ale navíc jako dispečer objednávek a řidič. I on zkouší rozvoz, který, jak doufá, osloví zákazníky a dovolí tak firmě přežít další těžké období.
Související
-
Pandemie brzdí opravy některých silnic v kraji. Na stavbách chybí lidé, váznou i dodávky materiálu
Problémy s dodávkami materiálu i nedostatek pracovních sil zpožďuje opravy silnic v Jizerských horách. Silničáři přesto věří, že i přes komplikace vše potřebné stihnou.
-
Policisté v kraji už řešili porušování zákazu nočního vycházení. Uložili i desetitisícové pokuty
Policisté v Libereckém kraji řešili jedenáct porušení vládního zákazu nočního vycházení. A to na Liberecku a Jablonecku. Ve všech případech šlo o muže.
-
Lidi bez domova nakažené novým koronavirem ubytuje kraj v bývalém internátu v Liberci
V Libereckém kraji testy za středu odhalily dalších 428 případů nákazy novým koronavirem. Krizový štáb proto přijal nová opatření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.