Pandemie brzdí opravy některých silnic v kraji. Na stavbách chybí lidé, váznou i dodávky materiálu

31. říjen 2020 12:26

Opravy některých silnic v Jizerských horách a podhůří se zpožďují kvůli pandemii koronaviru. Firmy se potýkají s nedostatkem materiálu i pracovníků. Podnikům chybějí kvůli karanténním opatřením dělnící z ciziny i z Česka.

V Jizerských horách se od jara opravuje pátření spojnice mezi Libereckem a severním úbočím hor - silnice od Mníšku přes Oldřichov do Raspenavy. „Je to pro nás poměrně velká komplikace. Musíme to objíždět přes Frýdlant, je to pro nás zhruba dvacet minut navíc. Je to i dost kilometrů, které se zbytečně najíždějí,“ komentoval řidič Karel, který po dané trase projížděl skoro denně.

Silničáři v karanténě a váznoucí dodávky materiálu. Pandemie zpožďuje stavby

Silnice v Oldřichově se opravuje kompletně a měla být hotová už touto dobou. Jenže se to nestíhá. „V dnešní době se k nám už i ze strany jednotlivých dodavatelů dostávají zprávy o tom, že můžou mít problémy s kapacitou. Takže doufáme, že současná situace nezastaví žádnou z rozestavěných staveb,“ přiblížil příčiny zpoždění ředitel krajské správy silnic Jan Růžička.

Každopádně přes zimu bude silnice přes Oldřichov průjezdná, slibuje krajská správa silnic, i kdyby se mělo jezdit provizorně po štěrku. Další uzavřená silnice je z Liberce na Ještěd - na druhou stranu hřebenu musejí lidé objízdnými trasami dlouhými zhruba 30 kilometrů.

„Od samého začátku je naplánováno, že stavba pojede do podzimu. V našem případě to bude do dvanáctého prosince, pokud počasí stavbu nezastaví už dříve. V každém případě ten úsek bude průjezdný tak, aby na něj provizorně mohla být převedena doprava,“ popsal Jan Růžička.

Nedostatek pracovníků a stále nové zprávy o tom, kdo další je v karanténě nebo covid pozitivní, se dozvídají stavbyvedoucí nejen na dvou výše zmíněných silnicích, ale také třeba v Hejnicích. Tam se měla letos dokončovat silnice v centru. Ale jak to bude, je teď nejisté. 

„Uvidíme, jestli se nám to podaří, kvůli tomu, že na stavbě začínají problémy s nakaženými, dodávkami. Firmy jim odříkají, protože mají pracovníky v karanténě. Navíc se blížíme k listopadu, kdy začnou i odstávky obalovny, takže nebude moct dodávat asfaltovou směs,“ vysvětlil starosta Hejnic Jaroslav Demčák za SLK.

Problémy s materiálem nebo pracovní silou se objevují i v Jablonci nad Nisou, i tak ale slibují, že všechno, co je potřeba, se před zimou stihne dokončit.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související