První auto v Textilaně a čerpací stojan v 8. březnu. Kořeny motorismu u nás byly zapuštěny v Liberci

Kde skutečně parkoval první Liebiegův automobil, kde byla první benzínka, a zbylo něco z prvních automobilových fabrik? Nejen na tyto otázky dává odpověď publikace Auta & Architektura – Motoristické stavby v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou. S jejím autorem historikem Jaroslavem Zemanem se sešel redaktor Jaroslav Hoření.

Liberecko a Jablonecko jsou úzce spjaté s rozvojem motorismu v Českých zemích. To se projevilo i v architektuře. A právě toto propojení mapuje historik Národního památkového ústavu Jaroslav Zeman.

Liberec je pomyslnou kolébkou motorismu v českých zemích. Byla tam první garáž, první auto do Liberce přivezl Theodor Liebieg, který ho měl parkovat v kočárovně Liebiegova paláce.

„Není to tak, byť jsem si to i já dlouhou dobu myslel. Liebieg nejdříve parkoval v areálu továrny v dnešní Jablonecké ulici (bývalá Textilana, pozn. red). Teprve když si na konci 19. století si postavil novou rodinnou vilu, takzvaný zámeček, tak tam, v její nejstarší části, vlastně byla první garáž, kterou o pár let později, v roce 1904, vystřídala novostavba ve dvorní části,“ vyvrací jeden ze zažitých mýtů Jaroslav Zeman.

A s příchodem automobilů do Liberce tam vznikla i první benzínová pumpa. „První benzinka byla v centru města. Nebyla to benzinka, jak si ji představujeme dnes, byl to běžný čerpací stojan, stál v předpolí libereckého zámku, v dnešní ulici 8. března,“ potvrzuje autor publikace s tím, že do té doby se benzin kupoval u lékárníků, v galonech.

Z automobilových továren v Liberci už toho moc nezůstalo, jedinou upomínkou je v krajském městě část někdejší slévárny Linser. „Než vznikl nový moderní závod v katastru Růžodolu, tak, poté co od Christiana Linsera Liebieg odkoupil možnost vyrábět automobily, se první automobily RAF vyráběly v Linserce,“

Továrna Linser po válce fungovala jako slévárna, růžodolský závod poměrně nedávno prošel demolicí.

Publikace Auta & Architektura obsahuje řadu dalších zajímavých informací a fotografií. A díky své katalogové části může posloužit i jako bedekr po památkách spojených s motorismem.

Poslechněte si celý rozhovor s historikem Jaroslavem Zemanem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.