Provozovatel libereckého bazénu získá peníze od města, rozhodli o tom zastupitelé

26. červen 2021 08:40

Nejméně do konce září bude plavecký bazén v Liberci provozovat společnost Ještědská sportovní. A to přestože vypověděla městu už ke konci března smlouvu a hrozilo tak, že bazén zůstane pro veřejnost uzavřený. Dvouměsíční lhůtu po dohodě s vedením města firma nakonec prodloužila o čtyři měsíce.

Jedním z důvodů byla i dotace, kterou pro provozovatele ve čtvrtek 24. června odsouhlasili liberečtí zastupitelé. Mimořádná dotace má společnosti Ještědská sportovní pomoci zaplatit náklady. Firma se do finančních potíží dostala v důsledku pandemie koronaviru, když musel být bazén pro veřejnost několik měsíců uzavřený.

Dohromady může firma dostat od radnice až tři miliony a dvě stě tisíc korun, a to ve třech měsíčních splátkách s tím, že první měsíc bude částka nejvyšší, tedy bezmála jeden a půl milionu korun a poslední měsíc bude splátka nejnižší, a to osm set tisíc korun. Peníze může použít v období od 7. června do 30. září a to například na zabezpečení hygieny, na tepelné a elektrické energie anebo na mzdy.

Co bude koncem září?

Pokud Ještědská sportovní výpověď nestáhne, převezme od 1. října provoz bazénu nová městská společnost Bazén Liberec. Její založení také ve čtvrtek odsouhlasili zastupitelé. Ta by měla sportoviště provozovat až do začátku rekonstrukce bazénu a s největší pravděpodobností i po ní. Jejím jednatelem by se stal náměstek primátora Ivan Langr ze Starostů pro Liberecký kraj, který ale na tomto postu bude jen dočasně.  

Čtěte také

„Otázka je, co bude. My jsme teď stále ve výpovědi. Pokud budou chodit návštěvníci, tak si myslím, že je dost pravděpodobné, že Ještědská sportovní tu výpověď stáhne. Otázkou je, jestli město to stažení bude akceptovat a jestli samo nebude chtít bazén převzít,“ přiblížil možné varianty vývoje kolem městského bazénu Ivan Langr.

Liberecký bazén je znovu otevřený od 7. června a v příštím roce se chce město pustit do jeho náročné modernizace. Ta by měla stát odhadem sedm set milionů korun a Liberec ji chce částečně zaplatit z dotace.

autoři: Jana Pšeničková , Jan Žíla , reČRoL
Spustit audio

Související