Místo klíčku čip, společné šatny a bar. Městský bazén v Liberci čeká přestavba. Jak bude vypadat?

26. duben 2021 13:40

Liberecký plavecký bazén čeká velká přestavba. Pokud její přípravu nic nezkomplikuje, mohla by podle radních začít přestavba libereckého městského plaveckého bazénu už v březnu roku 2022. Náročná oprava změní interiér bazénu, jiný bude vstup, šatny a další zázemí. Více projekt představí redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Radnice by s rekonstrukcí chtěla začít během příštího roku. O typickou červenobílou kombinaci ale bazén nepřijde. Podle vizualizací, které si můžete prohlédnout, je znát, že architekti se snažili co nejvíce zachovat původní myšlenku atmosféry lázní s čistě sportovním účelem. Nelze tedy čekat, že z bazénu vznikne nějaké zábavní centrum.

První změnu odhalí návštěvníci už u vstupu, kde bude nově recepce, kde si zakoupí čip a následně sejdou do suterénu, do velké společné šatny. Tady se budou moci převléknout v kabince a oblečení odloží do skříněk. Samostatné šaty, dělené podle pohlaví, budou mít k dispozici sportovní oddíly.

Z šatny se potom lidé rozejdou do bazénů nebo dalších částí stadionu a využít budou moci také wellness světa, který nabídne větší množství saun. Vznikne na místě dnešních dámských šaten, zatímco na místě těch pánských má být nově fitness.

„Snažíme se to držet vyladěné, aby to bylo takové to městské wellness. Tam, kde to jde, se snažíme držet ty Švancerovy návrhy“, řekl Jakub Hlaváč z libereckého ateliéru Union arch. Na svém místě zůstane kromě bazénů jen restaurace. Návštěvníci budou moci využít i vnitřní takzvaný mokrý bar, kde se jim bude útrata načítat na čip. Architekti chtěli, aby rekonstrukce byla co nejvíce v původním duchu stavby, zachovají červenou skleněnou mozaiku a bílé porcelánové obklady. Právě tyto barvy jsou barvami Liberce.

Přípravy na rekonstrukci jsou momentálně ve fázi získávání stavebního povolení, a jak prozradil radní Petr Židek z ODS, pokud půjde vše dobře, pak by se s opravou mohlo začít nejpozději na začátku září příštího roku, nejdříve v březnu roku 2022. Nejistá je zatím cena, podle Židka se ale přestavba nedostane pod 700 milionů korun.

Městský plavecký bazén byl na Tržním náměstí postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera v polovině 80. let 20. století. Opravu nutně potřebuje, dosluhují důležitá technologická zařízení, zatéká střechou a prosakuje i vana hlavního bazénu. Modernizaci připravuje radnice už od roku 2015, intenzivně pak poslední rok. Bazén projektuje Atelier A11 z Hradce Králové, který na interiérech spolupracuje s libereckým ateliérem Union arch, původního tvůrce bazénu Pavla Švancera.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související