Dlouholetý provozovatel libereckého bazénu vypověděl městu smlouvu. Kvůli koronaviru

22. duben 2021 09:28

Firma Ještědská sportovní vypověděla liberecké radnici nájemní smlouvu k 31. květnu 2021. Provozovatel se dostala do tíživé finanční situace.

Provozovatel městského bazénu v Liberci se dostal do existenčních potíží kvůli nucenému uzavření v důsledku epidemie koronaviru. Veřejnost do bazénu nesmí od poloviny prosince 2020, náklady na jeho provoz firmě ale zůstaly. Radní teď řeší, jak stávajícího nájemce udržet.

„Prioritní řešením je vymyslet takovou formu dalšího provozu, aby Ještědská sportovní byla dál provozovatelem bazénu,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr ze Starostů pro Liberecký kraj. „Musíme najít především správnou právní formu, protože ta smlouva už je stará a má 13 dodatků,“ upřesnil.

Čtěte také

Bazén je uzavřený poslední čtyři měsíce, od poloviny prosince 2020 až dosud. „Náklady ale zůstaly. Nikdo tam sice není, ale úpravny vody a všechno další musí běžet dál," řekl České tiskové kanceláři provozovatel bazénu Jan Švec. Měsíčně jde o stovky tisíc korun, proto podle Langra byla výpověď očekávatelná. „Je bezpochyby, že se provozovatel nachází v tíživé situaci. My jsme teď na křižovatce, jakým způsobem bude bazén provozovatelný dál v okamžiku, kdy protiepidemická opatření budou konečně odvolána," řekl.

Pokud by město řešení nastalé situace nenašlo, bazén by si zřejmě provozovalo samo. Smlouvu s Ještědskou sportovní chce zachovat i kvůli tomu, že současný provozovatel je zřejmě jedním z mála, kdo dokáže v bazénu udržovat v provozu zastaralé technologie. S jejich nahrazením se počítá až při chystané rozsáhlé modernizaci areálu, která by měla začít v příštím roce a která si vyžádá zřejmě přes 700 milionů korun.

Plavecký stadion má ročně běžně kolem 350 000 až 400 000 návštěvníků, v roce 2020 jich kvůli koronavirové epidemii bylo výrazně méně. Bazén byl zavřený na základě vládního nařízení dva a půl měsíce na jaře, další týdny na podzim a znovu od poloviny prosince.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související