Liberecký bazén zatím zůstane pod stejným provozovatelem, potom ho převezme město

Městský bazén v Liberci na Tržním náměstí bude dál provozovat společnost Ještědská sportovní, a to minimálně do září 2021. Pak musejí zastupitelé rozhodnout, jakým způsobem budou bazén provozovat do jeho rekonstrukce. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Minimálně do září 2021 bude městský bazén v Liberci provozovat společnost Ještědská sportovní. Ta přitom už v březnu dala městu výpověď ze smlouvy a její lhůta měla vypršet koncem května. Radnice se ale dočasně dohodla na jejím prodloužení. Mezitím vymyslí, jakým způsobem bude bazén dál provozovat.

Dalším provozem bazénu se 27. května zabývali zastupitelé, kteří měli na výběr ze tří variant. První bylo uzavření bazénu do jeho rekonstrukce, další navýšení dotace současnému provozovateli a třetí provozování vlastní společností. O tomto bodu nakonec ale nejednali. Místo toho město projedná se společností Ještědská sportovní další kompenzace na krytí ztrát, ke kterým došlo kvůli epidemii koronaviru. Během prodloužené čtyřměsíční výpovědní lhůty musí radnice najít další způsob, jak bazén provozovat.

Jako nejpravděpodobnější se nabízí založení vlastní městské společnosti. „Bude věcí naší budoucí městské společnosti, jakým způsobem třeba nabídne současným zaměstnancům přejít pod městskou společnost, nebo například jaké provozní a servisní služby by mohla provádět původní společnost. I naše městská budoucí společnost se ale musí chovat jako řádný hospodář a jako zadavatel veřejných zakázek,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Čtěte také

Podle primátora Zámečníka stojí provoz bazénu ročně kolem 40 milionů korun. Město na něj před epidemií koronaviru každý rok přispívalo částkou mezi 12 a 14 miliony korun. Radnice také plánuje rekonstrukci bazénu, který byl postaven podle návrhu architekta Pavla Švancera v roce 1984. Vyjít by měla podle odhadů na 700 milionů korun a město na ni chce získat dotaci.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související