Provoz gymnázia, vzdělávací exkurze či trénink mozku pro seniory. I tomu se věnuje Mensa, která sdružuje lidi s IQ 130 a více

Přemýšlet logicky, umět si poradit s nově vzniklou a obtížnou situací, nebo se přizpůsobit novým okolnostem. I tak se dá definovat inteligence. Právě o ní, a hlavně o té nadprůměrné inteligenci, si povídal Pavel Kudrna se svým hostem, Petrem Luhanem z organizace Mensa České republiky.

„Mensa je nevládní, nezisková, nepolitická, mezinárodní organizace, která vznikla v roce 1946 v Oxfordu a dnes zastřešuje víc jak 100 poboček v jednotlivých zemích včetně české. Je to organizace, která slučuje lidi, kteří mají velmi vysoké IQ, to znamená 2 % populace. Znamená to splnit jediné kritérium, absolvovat schválený test a mít IQ v hodnotě 130 a více,“ přiblížil Mensu Petr Luhan, kterému v IQ testu vyšlo číslo 160.

Petr Luhan, zástupce organizace Mensa pro severovýchodní Čechy, byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Mensa se podle něj soustředí na logické myšlení, které se dá změřit pomocí psychology schválených testů. Členství v organizaci je dobrovolné a Mensa podle Petra Luhana slouží hlavně jako platforma, ve které velmi inteligentní lidé můžou společně vymýšlet, jak různě využít svých schopností.

Česká Mensa je podle Petra Luhana v první desítce, co se týká aktivity i počtu členů. „Máme spoustu zajímavých projektů, možná jako jediní na světě máme osmileté gymnázium přímo řízené Mensou, kde se vzdělávají děti s vysokým IQ,“ doplnil Petr Luhan i s tím, že pro nadané děti například Mensa pořádá i tábory nebo vzdělávací exkurze. Pro seniory pak zase pořádá různé tréninky mozku různými hrami nebo řešením úloh.

A o čem byla ještě v rozhovoru řeč? Třeba v jakém rozmezí IQ se pohybuje většina populace, kolik procent obyvatel má inteligenci nadprůměrnou či podprůměrnou, jestli lze inteligenci rozvíjet, nebo jak se vysoká inteligence projevuje v běžném životě.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související