Protesty lékařů začaly. Odvolají je, až bude podepsaná nová dohoda s premiérem

1. prosinec 2023 10:19

Po jednání premiéra Petra Fialy z ODS se zástupci lékařské komory 30. listopadu 2023 to vypadá, že by nemocnice nemusely výrazně omezovat péči. Premiér se s lékaři dohodl na růstu platů pro rok 2024.

Čtěte také

Protesty více než šesti tisíců lékařů mají začít 1. prosince 2023, velmi rychle by ale taky mohly skončit. Zástupci lékařské komory se 30. listopadu s premiérem Petrem Fialou z ODS dohodli na navýšení odměn pro rok 2023. Některé nemocnice kvůli výpovědi přesčasů plánovaly omezení péče.

Premiér Fiala na platy zdravotníků pro rok 2024 nabídl 9 miliard a 800 milionů korun. Poslední návrh ministerstva zdravotnictví počítal s růstem o víc než 8 a půl miliardy korun. Navýšení odměn se podle Petra Fialy bude týkat všech nemocnic, tedy státních, krajských, městských i soukromých.

Viceprezident lékařské komory Jan Přáda řekl, že protesty lékaři odvolají až ve chvíli, kdy bude dohoda s premiérem podepsaná. Podle Jana Přády by to mohlo být na začátku prvního prosincového týdne. O víkendu by měl být podle něj provoz nemocnic zajištěný.

Na rozdíl od nemocnic třeba v Praze, na jižní Moravě nebo v Královéhradeckém kraji, nemá protestní akce lékařů výrazně ovlivnit zdravotnická zařízení v Libereckém kraji. Všechny krajem vlastněné nebo spoluvlastněné nemocnice měly pohotovostní péči i tak zajištěnou. Jde o nemocnice v Liberci, České Lípě, Turnově, Frýdlantu, Jilemnici a Semilech.

Horší situace je v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou, kde se k protestu přidalo 38 lékařů a tamní ředitel Vít Němeček už předem upozornil, že zatímco akutní lékařskou péči nemocnice zajistí, není vyloučené, že některé dopředu plánované zákroky se budou muset kvůli personálnímu stavu částečně omezit.

V Libereckém kraji podalo výpovědi přesčasů celkem 166 lékařů.

Spustit audio

Související