Péče v krajských nemocnicích v Libereckém kraji zůstane v prosinci beze změn

22. listopad 2023 14:41

Omezení péče v nemocnicích kvůli výpovědím lékařů z přesčasových služeb zatím v Libereckém kraji nehrozí. Zdravotnická zařízení vlastněná krajem mají prosincové služby zajištěné.

Čtěte také

Jde konkrétně o nemocnice v Liberci, Frýdlantu, Turnově, České Lípě, Jilemnici a Semilech. Nemocnice v Jablonci nad Nisou, kterou vlastní město, do určité míry plánovanou péči omezí. V jakém rozsahu, ale kvůli probíhajícímu jednání s lékaři není dosud jasné.

„Uvidíme, co bude od 1. ledna, protože tam zatím jednání probíhají. Nedovedu si představit situaci, ve které bychom z krajského rozpočtu dopláceli na mzdy zaměstnanců v nemocnicích. Ty peníze bychom museli brát lidem, kteří pracují ve školství, sociálních službách nebo kulturních institucích. To dělat nebudeme,“  uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Bude mít od prosince nějaká nemocnice v kraji problém sestavit služby? Kolik lékařů podalo výpoveď z přesčasů v nemocnicích v kraji? A co protestující lékaři požadují? Další podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Jelínek, poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související