Německo na cestovatelském semaforu zčervenalo, podmínky pro návrat ze země se mění

30. srpen 2021 13:27

Jezdíte za nákupy do sousedního Saska? Od 30. srpna se Spolková republika přesouvá na mapě cestovatele z oranžové do červené kategorie a mění se tak podmínky pro návrat do České republiky. Redaktorka Jana Švecová zjišťovala detaily i koho se změny netýkají.

Čtěte také

Při cestách z Německa do České republiky platí 30. srpna přísnější podmínky. Země se na takzvaném semaforu cestovatele přesouvá z oranžové do červené kategorie, která značí větší riziko nákazy koronavirem. Pokud cestující není naočkovaný, nebo covid-19 neprodělal v posledním půlroce, musí po návratu na PCR test a do jeho výsledku zůstat v samoizolaci.

Jak je to s testováním?

Na test je potřeba jít minimálně po 5 a maximálně po 14 dnech od příjezdu do Česka. Když je výsledek negativní, je možné samoizolaci ukončit. Ještě přísnější pravidla platí pro cesty z Německa hromadnou dopravou letadlem nebo autobusem. Na antigenní nebo PCR test musejí lidé i před návratem.

Před příjezdem je taky potřeba v každém případě vyplnit takzvaný příjezdový formulář. Povinná izolace a testování se netýkají plně naočkovaných a lidí, kteří měli covid-19 v posledních šesti měsících. Nevztahují se ani na pendlery nebo na ty, kteří přes Německo jen projíždí a nestráví tam víc než 12 hodin.

V Německu, kde žije asi 80 milionů obyvatel, přibylo za 29. srpen zhruba 4 a půl tisíce nových případů nákazy koronavirem. V zemi stoupá i incidence, tedy počet nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní. K 30. srpnu je na hodnotě 75,8, před týdnem to bylo 54,5.

autoři: Jana Švecová , Daniela Tollingerová , Johana Tománková
Spustit audio

Související