Přibylo výjezdů hasičů k odstraňování včelích a vosích hnízd i záchranářů k alergickým reakcím

22. červenec 2024 15:13

Včely, vosy a jiný nebezpečný hmyz v létě 2024 výrazně zaměstnávají hasiče a záchranáře. Oproti předchozímu roku počty výjezdů výrazně stouply. Jak často hasiči zasahují a na jaký hmyz si dát pozor?

Čtěte také

Včelí roj nebo vosí hnízdo u štítu chaty. I takové jsou zásahy hasičů. Těm v Libereckém kraji takových výjezdů výrazně přibylo. Vyšší počet zásahů spojených s nebezpečným hmyzem evidují taky krajští záchranáři.

Od začátku letních prázdnin 2024 krajští hasiči vyjíždí k nebezpečnému hmyzu v podstatě každý den. Zasahovali u bezmála 40 takových případů. V roce 2023 jich přitom bylo 13, počet tak vzrostl zhruba o dvě třetiny.

Zásahy se většinou týkaly včelích rojů nebo třeba vosích hnízd. Hasiči ale vyjíždí pouze k případům, kdy je v ohrožení lidský život nebo je hmyz na veřejném prostranství.

„Profesionální hasiči zasahují v takových případech především v okamžiku bezprostředního ohrožení osob, a také na veřejných místech, u škol, na dětských hřištích, neb v kempech a rekreačních areálech, na dětských táborech, a podobně,“ upřesnila mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

V případě, že se hmyz vyskytne na soukromém pozemku a neohrožuje nijak životy lidí, musí se jeho majitelé obrátit na odbornou firmu.

Za první dva týdny letních prázdnin roku 2024 zasahovali u 84 případů alergických reakcí na hmyzí bodnutí krajští záchranáři. Uvedli to na sociální síti. Nejčastější příčinou bylo vosí bodnutí. Doporučují proto vyvarovat se pití z lahví a plechovek. Nápoje doporučují přelívat do sklenic, kde je bodavý hmyz mnohem lépe viditelný. V případě, že lidé o své alergii na hmyz vědí, měli by u sebe mít potřebné léky, například adrenalinové pero. Pokud lidé po bodnutí hmyzem zaznamenají potíže s dýcháním, měli by okamžitě volat linku 155.

U jakého hmyzu hasiči už letos zasahovali? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související