Prázdninové soboty patří na Dlaskově statku řemeslům, která si můžou návštěvníci sami vyzkoušet

5. srpen 2023 07:48

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova ožívá každou prázdninovou sobotu řemesly, které si mohou návštěvníci sami vyzkoušet. Od mašlovačky přes podkovu až po obrázek si pak odnesou domů připomínku svého snažení. Jak taková řemeslná sobota vypadá, to vyrazil zjistit i náš reportér.

„My se snažíme vybírat řemeslníky jednak z těch, kteří mají nějaké ocenění. Jsou to třeba Mistři rukodělné výroby, jako byl pan Klíma, který dělá šindel, nebo paní Válková, která zpracovává ovčí rouno, ale taky máme řemeslníky, kteří se tomu věnují opravdu ze záliby. A ti dělají takové věci, jako třeba svaté obrázky pomocí linorytů, anebo mašlovačky do kuchyně. Jsou tady kováři, řezbáři, takže ta nabídka na léto je velice pestrá,“ přiblížila etnografka Vladimíra Jakouběová z turnovského muzea, které řemeslné soboty na Dlaskově statku pořádá.

„Zároveň jsou ta řemesla, že ten řemeslník toho návštěvníka pustí k té mašince, nebo k tomu nářadí, které používá, nebo k tomu stojanu na řezání šindele. Takže není to nic pro návštěvníky nebezpečného, může si to každý vyzkoušet, i ty děti, a proto mají ty řemeslné soboty u návštěvníků takový ohlas,“ doplnila Jakouběová.

Jakým řemeslům jsou věnované srpnové soboty, i jaký další program nabízí o prázdninách Muzeum Českého ráje v Turnově si můžete poslechnout v reportáži Jaroslava Hořeního.

Spustit audio

Související