Letošní úroda jablek přeje moštování

Jablka, úroda, sklizeň (ilustrační fotografie)
Jablka, úroda, sklizeň (ilustrační fotografie)

Na venkově moštárny provozují místní zahrádkářské spolky a uplatnění najde i vylisovaná jablečná drť, třeba jako krmení pro lesní zvěř.

I když se letos úroda jablek moc nevyvedla, na jablečný mošt jich díky malé velikosti je poměrně dost. Ovšem ne všechna jablka se na moštování hodí. Aby měl mošt lahodnou osvěžující chuť a také výdrž, musí se jablíčka přebrat a umýt. Jak to v moštárně chodí, se vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření. 

Z moštárny v Jirkově na Železnobrodsku
Z moštárny v Jirkově na Železnobrodsku
K Jirkovským zahrádkářům si pro vylisovanou jablečnou drť jezdí myslivci, drcená jablka poslouží jako krmení pro lesní zvěř