Jablkovice
Dnes máme svátek a měli bychom ho něčím oslavit. Alkoholické nápoje vždy sehrávaly při slavnostních příležitostech důležitou roli. Nejvíce bylo rozšířené pití kořalky, sladkých rosolek a likérů.
V rodinných obřadech a obyčejích provázelo člověka od narození až do smrti – při hostinách, na křtinách, svatbách, pohřbech, s kořalkou se zvalo na svatbu, nechyběla při žádném setkávání lidí.
A protože máme podzim, musíme využít k přípravě především jablka. Těch se v naší oblasti pěstovalo v sadech i při cestách nejvíce, uložené ve sklepích byly po celou zimu. My si z nich připravíme tzv. jabkovici.
Ingredience:
1 l jablečné šťávy
1 litr pálenky
2 celé skořice
tři květy badyánu
5 zrnek koriandru
Postup přípravy jablkovice:
Jablečnou šťávu smícháme s destilátem z předchozí sezóny (jablkovice, hruškovice), přidáme celou skořici, badyán a koriandr.
Necháme v chladu a temnu asi týden uležet. Poté opatrně scedíme. Podle chuti můžeme dosladit medem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.