Potvrzeno: Nádraží v Chotyni na Liberecku je kulturní památkou

11. prosinec 2020 08:00

Vlakové nádraží v Chotyni u Hrádku nad Nisou je definitivně kulturní památkou. Správa železnic neuspěla s rozkladem proti dřívějšímu rozhodnutí Ministerstva kultury.

Čtěte také

Správa železnic chtěla zchátralou a nevyužívanou budovu z roku 1859 zbořit a nahradit přístřeškem. Obec Chotyně naopak chce, aby budova sloužila nejen železničářům a cestujícím, ale i jako skautská základna. Podle nezávislé starostky obce Jany Mlejnecké je teď čeká jednání se Správou železnic. „Čekali jsme na potvrzení panem ministrem a po Vánocích vyvineme nějaká jednání se Správou železnic, aby to začala opravovat," uvedla.

Mluvčí Správy železnic Nela Friebová pro Českou tiskovou kancelář uvedla, že rozhodnutí ministerstva respektují. „Přípravu opravy, která počítala s ubouráním zděné části objektu, zastavíme a v souladu s rozhodnutím o památkové ochraně budeme řešit další postup. Tedy nový rozsah opravy a možnosti využití objektu," dodala.

Čtěte také

Železniční zastávka Chotyně byla postavena u jedné z nejstarších parostrojních železnic v zemi. Jde o zčásti dřevěnou budovu, která se svým vzhledem běžným nádražím vymyká. Podle ministerstva kultury díky tomu, že objekt není od 90. let 20. století využíván, neprošel téměř žádnými novodobými úpravami. Zachovala se tak řada původních prvků a detailů, například střešní krytina, dřevěné konstrukční a dekorativní části, dlažba či povrchové úpravy. O prohlášení za kulturní památku kromě obce usiloval i Liberecký kraj a za záchranu nádraží vznikla také petice, kterou podepsalo více než tisíc lidí.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související