Pokud divadlo nemá svůj vlastní soubor, nemá na čem stavět, říká Luděk Vele

12. prosinec 2019

Hostem adventního Setkání u mikrofonu s Marcelou Augustovou byl emeritní sólista Opery Národního divadla, držitel dvou Thálií, turnovský rodák Luděk Vele.

V příjemném povídání s Marcelou Augustovou se Luděk Vele dostal ke svým pěveckým začátkům, k tomu proč současná divadla nemají stálé soubory i jaká vlastně je „moderní“ opera.

Luděk Vele

Emeritní sólista Opery

Luděk Vele absolvoval pražskou konzervatoř u profesora Jaroslava Horáčka a v posledním roce studia přijal angažmá v liberecké opeře. Oblastní scéna mu umožnila rychle umělecky vyzrát a v krátké době zde vytvořil řadu rolí českého i světového repertoáru. Sólistou Opery Národního divadla je od roku 1983. Za své výjimečné výkony v rolích Chrudoše a Barona Ochse byl oceněn Cenami Thálie 1995 a 1996. Spolupracuje s rozhlasem a televizí. Je častým hostem operních scén i koncertních pódií doma i v zahraničí. Natočil též řadu snímků pro domácí i zahraniční hudební vydavatelství.

Zdroj: Národní divadlo

Luděk Vele není ale jen operním pěvcem, dlouhých 25 let věnoval pořádání benefičních akcí na podporu hradu Grabštejn a tamní kaple svaté Barbory. Díky tomu byly na hradě restaurovány vysoce cenné renesanční malby z r. 1569 v kapli sv. Barbory, varhanní pozitiv z roku 1692 umístěný tamtéž a také zakoupena novorenesanční postel umístěná v ložnici doktora Jiřího Mehla ze Střelic. Výtěžek z operních vystoupení na Grabštejně byl použit i na výrobu repliky sochy svaté Barbory v době, kdy o originálu nebyly žádné zprávy.

Čtěte také

A řeč přišla i na Stezku smíření, osázenou čtrnácti kameny s reliéfy, která byla chvíli pod hradem umístěna a vedla k zámecké kapli. Podle úředníků musel tvůrce stezky kamenné reliéfy odstranit, protože tam historicky nikdy nebyly a pro jejich umístění nebylo historické odůvodnění. Stezka smíření na Grabštejně je prozatím minulostí.
Reliéfy jsou v současné době ve Václavicích. Tamní kostel byl v roce 1976 zbourán a kameny ze Stezky smíření teď kopírují jeho původní obvod.

Tím ale zájem Luďka Veleho o památky neskončil. V současné době pomáhá se záchranou nádraží v Chotyni.

A jaký sport ho uklidňuje a doporučil by ho i spoustě politikům? Poslechněte si v záznamu pořadu.

autor: reČRoL | zdroje: Národní divadlo , Státní hrad Grabštejn
Spustit audio

Související