Poprvé po desítkách let se lidé mohli podívat do renesančního paláce zámku v České Kamenici

1. říjen 2023 10:51

Renesanční křídlo zámku v České Kamenici se v sobotu 30. září otevřelo veřejnosti. Jeho prohlídku si nenechaly ujít desítky lidí, budova byla totiž nejméně čtyřicet let nepřístupná.

Podívat se přišli nejen turisté, ale i místní, kteří si budovu pamatují z minulosti. „My jsme tady bydleli. Tady byly byty. Pro nás, pro děti, to bylo zajímavější, ale pro rodiče, když jsme tahali ty putny s uhlím nahoru…“ zavzpomínal Milan Hrnčíř. „Po těch schodech to bylo obtížné, ale jinak to šlo,“ doplnila jeho matka, Libuše Hrnčířová, která na zámku od roku 1963 bydlela.

Návštěvníci si v doprovodu majitele památky Pavla Jandy prošli místnosti přízemí a prvního patra, které jsou připraveny na malování. V kapli v přízemí paláce si mohli vyzkoušet tamní akustiku, ve velkém sále pak mohli obdivovat například kazetový strop, původní lustry, nebo velký krb. Postupnou obnovu zámku jim pak přiblížila fotografická dokumentace.

Obnově paláce ze 16. století se jeho majitel věnuje s přispěním města už devět let. V budoucnu chce památku zcela zpřístupnit. „Otevřít pro veřejnost a určitě udělat prohlídkové okruhy s vybavením nábytku,“ přiblížil své plány Pavel Janda. V paláci je potřeba ještě dokončit podlahy, vymalovat a osadit místnosti kachlovými kamny. Majitel odhaduje, že by se památku mohlo podařit zpřístupnit veřejnosti zhruba za 5 let.

Spustit audio

Související