Pomoc s úřady a ubytováním i výuka češtiny. Jak pomáhají válečným uprchlíkům v Rokytnici nad Jizerou

11. duben 2022 11:56

Množství ukrajinských uprchlíků, kteří přišli po ruské agresi do Česka, našlo dočasné bydlení v rekreačních oblastech. Tam je pro ně sice dostatečná nabídka ubytování, radnice ale musí řešit, jak pro běžence zajistit další nezbytné služby. V krkonošské Rokytnici nad Jizerou natáčel redaktor Michal Jemelka.

Zhruba 160 uprchlíků z Ukrajiny postižené ruskou agresí našlo dočasné bydlení v Rokytnici nad Jizerou. Ve městě zaměřeném na turistický ruch měli majitelé hotelů a penzionů množství volných ubytovacích kapacit. Podle údajů ministerstva vnitra proto byly ve dvouapůltisícové Rokytnici běženců dočasně až dvě stovky.

„Ti lidé někteří přijeli bez oblečení, byli hladoví, bez jídla, takže jsme zajišťovali nákupy jídla, byl zřízen šatní v domě dětí, kam si lidé mohli dojít pro oblečení. Hlavně díky dobrovolníkům se to zvládlo,“ popsal, co muselo vedení města na začátku uprchlické krize řešit, starosta Petr Matyáš z SLK.

Teď se město snaží například zajistit navýšení kapacity základní školy a řeší vytvoření adaptačních skupin. Školu by totiž mělo začít navštěvovat zhruba 40 ukrajinských dětí.

V rokytnickém Domě dětí a mládeže pořádají kurzy češtiny pro ukrajinské děti

V Rokytnici nad Jizerou požádají také kurzy češtiny pro dospělé ukrajinské uprchlíky i jejich děti, o výuku měli sami velký zájem. „Takže jsme provizorně udělali dopolední výuku pro děti, z čehož se stala taková rodinná výuka. Máme malé děti zvlášť, vedle jsou větší děti a dospělí. A odpoledne máme kurz základů češtiny pro dospělé,“ řekla Českému rozhlasu Markéta Šmídová z rokytnického Domu dětí a mládeže.

Kurzy češtiny navštěvují i dospívající a dospělí Ukrajinci

Jak kurz češtiny vypadá a kdo ukrajinské děti i dospělé vyučuje? A jak se v Rokytnici daří válečným uprchlíkům? Poslechněte si reportáž.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související