Pokud člověk střídá nohy, tak se nikdy neunaví, říká mílař Jan Slanec, který na koloběžce ujel 1000 mil

Nestává se často, aby k nám, do liberecké Modré ulice, hosté jezdili na koloběžce. Výjimkou byl Jan Slanec z Liberce, který na ní ujel 1000 mil slovenskou a českou přírodou. Může si proto oficiálně říkat mílař. O své zážitky z extrémního závodu se s námi podělil v Dopoledni pod Ještědem.

O 1000mílovém závodu

Závod 1000 Miles Adventure poprvé odstartoval 3. července roku 2011 a zúčastnilo se ho 89 závodníků ze tří států. Od té doby se na začátku léta střídavě vyráží z východu Slovenska na západ Čech a naopak. Zakladatelem závodu je jablonecký extrémní biker a dobrodruh Jan Kopka.

Vlčí pohledy mílařů

„Na koloběžce už jezdím 10 let a uchvátila mě myšlenka přejet republiku na koloběžce. Tak se mi to zalíbilo, že jsem tradičně o prázdninách tu republiku přejel. Ale 1000 mil, to je ještě něco víc, protože se to odehrává v přírodě, mimo civilizaci, po cestách necestách. A na to jsem si úplně netroufal. Ale souhrou náhod jsem se ocitl na after party závodu 1000 mil, a když jsem viděl tam ty chlapy, kteří to všichni už nějak absolvovali, ty jejich vlčí pohledy, tak jsem si říkal, to bych taky chtěl být,“ přiblížil Jan Slanec, jak se k extrémnímu závodu dostal.

Odkud a kam

„Začali jsme v nejvýchodnějším bodě Slovenska, obec Nová Sedlica, je to na rozhraní tří států. Náš cíl byl zase v nejzápadnějším bodě České republiky. Nevyšlo nám to úplně do Aše, ale tam někde blízko… Třebeň,“ popsal základní trasu Jan Slanec.

„Netušil jsem, jestli to dokážu vydržet, takže jsem si nedokázal ani naplánovat denní dávku a možnosti, kde hlavu složím, kde si dokoupím třeba potraviny a podobně. Ale šel jsem do toho s tím, že to musí být krásné. A musím říct, že ano, ta krása, ta mě přemáhala celou dobu. A pro tu krásu se člověk někdy musí prostě trochu zapotit. Stojí to za to,“ doplnil Jan Slanec.

Technika na dlouhé trasy

„Jeden můj kamarád říkal: my v lichý rok jezdíme levou nohu a v sudý rok jezdíme pravou nohu. Tak to není. Naopak, já jsem u mistrů vypozoroval, že je dobré se odrazit jednou nohou dvakrát, maximálně třikrát, a pak prostřídat nohy. A pokud člověk takto střídá, tak se nikdy neunaví,“ poradil případným koloběžkářům zkušený mílař.

Co ještě uslyšíte

Jaké měl na dlouhé trase vybavení, jak dlouho mu cesta trvala a kolikátý dojel, potkal se v Tatrách s medvědem, jaký je jeho nejhezčí zážitek z cesty a měl někdy krizi? Poslechněte si celý rozhovor Ivety Kalátové s mílařem Janem Slancem.

Spustit audio

Související