Horské záchranáře zaměstnávají hlavně cyklisté a alergici. Nejvíc o víkendech

Záchranáři v Jizerských horách v červenci zasahovali sedmdesátkrát, podobně jako loni.

Nejvíc práce má Horská služba (HS) zpravidla o víkendech, ve všedních dnech se věnuje povinným cvičením, například evakuaci lidí z lanovky. „Jizerky 21.21 na příjmu. Lanovka je zabržděná? “ - „Ano, družstva jsou připravená, budeme zahajovat evakuaci,“ odpovídá horský záchranář a metodik výcviku Pavel Horký. „Tyto evakuace jsou výjimečnou záležitostí. Za svoji kariéru v horské službě tady v Jizerkách pamatuji dvě takového akce. Ale v rámci drážních předpisů je potřeba, aby se akce opakovala každý rok,“ zdůrazňuje.  

Horskou službu nejvíc zaměstnávají zranění cyklisté. „Zrovna na Tanvaldském Špičáku na singletrailech jsme měli poměrně vážný úraz. Cyklista sjížděl nejtěžší singletrail. Problém byl, že tam byl sám. Naštěstí se mu podařilo dovolat lidí, kteří tam ještě byli, a ti zavolali pomoc. Cyklista si způsobil poranění páteře a kyčelního kloubu,“ vzpomíná Pavel Horký.

V Jizerských horách měli záchranáři letos v červenci víc než sedmdesát výjezdů, tedy zhruba stejně jako loni za stejné období. Často vyjíždějí k alergickým reakcím. „Jsme schopní poskytnout základní ošetření v rámci nějaké alergické reakce. Téměř vždy je potřeba ještě zásah zdravotnické záchranné služby,“ říká mluvčí horské služby Marek Fryš. V rámci České republiky HS eviduje letos v červenci zhruba stejný počet úrazů jako loni - bezmála šest set.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související