Podzemí chrámu: Hrob svaté Zdislavy se nesmí hnout, to byla podmínka pro přestavbu, podotýká páter

29. listopad 2023

Rekonstrukce interiérů baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí se chýlí ke svému závěru. Byli jsme se podívat v dokončovaném podzemí.

Interiér baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí po dvouleté rekonstrukci září novotou. Do chrámu se vrátil mobiliář a před dokončením je nová expozice v podzemí, kam se s představeným kláštera dominikánů páterem Mayerem vydal redaktor Jaroslav Hoření.

V podzemí baziliky jsou kovové dveře s elektronickým zabezpečením. Po jejich otevření se dolů schází po novém kovovém schodišti, které je nad původním. „Tady je začátek expozice, která se jmenuje Cesta a je to audiovizuální expozice inspirovaná životem paní Zdislavy z Lemberka,“ popisuje páter Mayer.

V podzemí je také i krypta Pachtů z Rájova, šlechtického rodu, který dokončoval stavbu barokní baziliky roku 1729. „A když půjdete tady za roh, tak uvidíte rakev Františka Antonína hraběte Berky z Dubé, který rozhodl o tom, že na místě původního gotického kostela se postaví tato krásná barokní stavba. A skutečně s tím začal, roku 1699,“ vypráví páter.

Svatá Zdislava, které je bazilika zasvěcena, je v jiné, zamčené kryptě. „Zde naše světice od roku 1252 odpočívá, na tomto místě, stále na stejném. To byla podmínka i pro stavbu té barokní baziliky, že se nesmí pohnout hrobem svaté Zdislavy,“ ukazuje místo.

Dlouhá desetiletí se tvrdilo, že existují ještě další podzemní prostory v bazilice, další dvě spodní patra. „Průzkumy ale ukázaly, že je tu jen toto jediné,“ vyvrací domněnku představený.

Prostory rozsáhlého podzemí zdobí ještě zajímavá výtvarná díla, podle pátera Mayera jsou to výtvory dětí z Jablonného v Podještědí a okolí na téma života svaté Zdislavy.

Poslechněte si celou reportáž z podzemí baziliky v Jablonném v Podještědí.

Spustit audio

Související